26. Februāris 2024 09:10
Jaunumi
Tradīciju stiprināšana administratīvo tiesu atzarā
Foto no Augstākas tiesas arhīva

23. februārī otro reizi Augstākajā tiesā tika organizēta Senāta Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītisko padomnieku ikgadējā tikšanās ar Administratīvās rajona tiesas un Administratīvās apgabaltiesas tiesnešu palīgiem. Tikšanās mērķis bija pārrunāt Senāta aktuālās atziņas procesuālo tiesību normu piemērošanā, kā arī zemāku instanču tiesnešu palīgiem aktuālus jautājumus.

Tikšanās pamatā norisinājās klātienē, atsevišķiem kolēģiem tikšanos vērojot attālināti. Kopā no rajona tiesas un apgabaltiesas piedalījās 60 tiesnešu palīgi.

Tikšanās pirmajā daļā zinātniski analītiskie padomnieki prezentēja administratīvo lietu monitoringu jeb Senāta aktuālās atziņas procesuālo tiesību normu piemērošanā. Monitoringā tika apkopotas atziņas, kas izriet no Senāta 2023.gada nolēmumiem, kā arī 2024.gada janvāra nolēmumiem. Īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumiem, kas saistīti ar juridisko metodi, tiesībām uz taisnīgu tiesu, kā arī procesuālo tiesību normu piemērošanas diskutablākiem gadījumiem. Tāpat tika pārrunāti aktuālie jautājumi saistībā ar valodas lietojumu tiesas nolēmumos.

Tikšanās otrajā daļā tika diskutēts par tiesnešu palīgu iepriekš atsūtītajiem problēmjautājumiem Administratīvā procesa likuma normu piemērošanā un Tiesu informācijas sistēmas izmantošanā.

Monitoringu veica Senāta Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītiskās padomnieces Santa Savina un Inga Bērtaite-Pudāne. Savukārt prezentācijas sagatavoja un tikšanos vadīja zinātniski analītiskie padomnieki Inga Bērtaite-Pudāne, Ieva Liepiņa, Jānis Geks, Kristīne Zemīte un Ilvija Pūce. Atbildes uz jautājumiem, kas bija saistīti ar Tiesu informācijas sistēmu un e-lietu, sniedza Senāta kancelejas vadītāja Elīna Majore. Atbilžu uz jautājumiem sagatavošanā piedalījās, kā arī atbalstu tikšanās veiksmīgā norisē sniedza arī Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētājas palīdzes Lelde Diāna Brīvkalne un Ieva Ābola, kā arī senatoru palīdzes Monta Krone, Līva Dreimane un Laura Jaņūna.

Rajona tiesas un apgabaltiesas tiesnešu palīgi savās atsauksmēs tikšanos vērtēja atzinīgi un norādīja, ka tikšanās laikā pārrunātais noderēs viņu turpmākajā darbā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties