21. Februāris 2024 14:16
Jaunumi
Tiesībsargs atbalsta Ilgtspējas direktīvas pieņemšanu

Diskriminācijas novēršana, ekosistēmu kaitējuma mazināšana, mežu izciršanas ierobežošana, piespiedu darba izskaušana u.c. Vai Tu arī balsotu “par”? Eiropas Savienībā (ES) jau vairākus gadus izstrādē ir tādas direktīvas pieņemšana, kuras mērķis ir uzlabot cilvēktiesību ievērošanu un vides standartus uzņēmumu darbībā un to globālajās vērtību ķēdēs, un tiesībsargs aicina Latvijas pārstāvjus atbalstīt šo nozīmīgo tiesību aktu.

Kāpēc tas ir aktuāli tieši tagad?

Gaidāms, ka jau tuvākajās dienās notiks ES Padomes Pastāvīgo pārstāvju komitejas balsojums par minēto direktīvu, un tiesībsargs aicina Latvijas pārstāvjus balsot “PAR” šo nozīmīgo tiesību aktu. Šādu viedokli tiesībsargs februārī sniedza Tieslietu ministrijai, kura ir atbildīga par direktīvas ieviešanu Latvijā.

Virzība uz ES Direktīvas par uzņēmumu pienācīgu rūpību attiecībā uz ilgtspēju [1] (sauktu arī par Ilgtspējas direktīvu) pieņemšanu ir bijis pārdomāts un likumsakarīgs process. Tam lielu uzmanību ar informatīvu kampaņu pievērsis arī tiesībsargs, lai izglītotu gan uzņēmējus, gan sabiedrību kopumā. Jau 2023. gada nogalē tika panākta kompromisa vienošanās starp Eiropas Parlamentu, ES Padomi un Eiropas Komisiju, tomēr tādu ekonomikas smagsvaru kā Vācijas un Itālijas iespējamā atturēšanās no gaidāmā balsojuma [2] apdraud direktīvas tālāku virzību.

Ko paredz direktīva?

Direktīva noteiks obligātu prasību daļai lielo uzņēmumu īstenot rūpības pienākumu (due diligence) attiecībā uz cilvēktiesībām un vidi. Tas nozīmē, ka uzņēmumiem būs jāpārbauda, vai viņu darbība neizraisa jebkādus cilvēktiesību aizskārumus vai kaitējumu videi, un atbilstoši jārīkojas, lai novērstu, mazinātu vai izbeigtu negatīvo ietekmi.

Kāds ir tiesībsarga viedoklis?

Tiesībsarga birojs kā aktīvs Eiropas nacionālo cilvēktiesību institūciju sadarbības tīkla (ENNHRI) [3] dalībnieks atbalsta tā ietvaros pausto viedokli saistībā ar šīs direktīvas pieņemšanu. Direktīva radīs līdzvērtīgus konkurences apstākļus Eiropas uzņēmumiem, kā arī veicinās atbildīgas uzņēmējdarbības praksi visā pasaulē, tādējādi veicinot arī cilvēktiesību ievērošanu. Daudzi uzņēmumi, finanšu iestādes un nevalstiskā sektora organizācijas ir atzinušas, ka reģiona līmenī būtu jāveido tāds normatīvais regulējums, kas nosaka uzņēmumiem obligātu prasību īstenot rūpības pienākumu. Arī Latvijā ir vērojama interese un aktivitāte no dažādu nozaru uzņēmumiem un organizācijām, atbalstot ilgtspējīgāku uzņēmējdarbību. Tiesībsarga ieskatā šie ir būtiski apsvērumi, paužot Latvijas pozīciju gaidāmajā balsojumā par direktīvas tālāko virzību. Tādējādi tiesībsargs aicina Latvijas pārstāvjus balsot PAR šo nozīmīgo tiesību aktu.

[1] Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD/CS3D)

[2] ES Padomes Pastāvīgo pārstāvju komitejā (COREPER)

[3] ENNHRI apvieno vairāk nekā 40 nacionālās cilvēktiesību institūcijas, lai veicinātu cilvēktiesību ievērošanu un aizsardzību Eiropā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties