8. Februāris 2024 10:06
Jaunumi
Ar vērienīgu pasākumu atklāta RSU Sociālo zinātņu fakultāte
Foto no Rīgas Stradiņa universitātes arhīva

Kā var restartēt sociālās zinātnes Latvijā un pasaulē, vai mākslīgais intelekts aizvietos pētniekus, vai cilvēka veselību var izmērīt naudā – atbildes uz šiem un citiem lielajiem jautājumiem tika meklētas Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sociālo zinātņu fakultātes atklāšanas pasākumā, kas notika trešdien, 7. februārī.

Atklāšanā interaktīvā veidā viesi iepazinās ar jauno fakultāti, kas ir pirmā Latvijā ar inovatīvu pārvaldes konceptu, darbojās studentu medija Skaļāk studija, kā arī notika diskusijas par sociālo zinātņu nākotni Latvijā. Pasākumā piedalījās finanšu ministrs Arvils Ašeradens, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļkis, Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga, Latvijas Sporta akadēmijas rektors Kalvis Ciekurs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs, diplomāte Baibra Braže, uzņēmēji, mediju pārstāvji, citu universitāšu prorektori, RSU darbinieki un sadarbības partneri.

RSU Sociālo zinātņu fakultāte izveidota, apvienojot Komunikācijas fakultāti, Eiropas studiju fakultāti un Juridisko fakultāti. Konsolidācijas mērķis ir integrēt vairākas nozares, stiprinot starpdisciplināro pētniecību un studiju kvalitāti, kā arī maksimāli samazināt administratīvo aparātu un birokrātisko slogu akadēmiskajam personālam un pētniekiem. Smeļoties pieredzi pasaules labākajās augstskolās – Bufalo Universitātē un Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, fakultāte ir atteikusies no tradicionālās katedru sistēmas, visas studiju programmas apvienojot vairākās radniecīgu studiju programmu darba grupās. Fakultātē izveidots Sociālo zinātņu pētījumu centrs, kura mērķis ir veicināt izcilas pētniecības attīstību un sarežģītu sabiedrības jautājumu risināšanu. Studentiem būs plašākas izvēles studiju procesā un intensīva starpdisciplināra zinātniskās darbības prakse jau no studiju sākuma, ko nodrošinās Sociālo zinātņu pētījuma centra infrastruktūras izmantošana studiju procesā.

“Sociālo zinātņu fakultāti RSU izveidoja pirms 26 gadiem – tas bija laiks, kad Latvijas Medicīnas institūtu pārdēvēja par Rīgas Stradiņa universitāti. Pa šiem gadiem izveidojās un sekmīgi attīstīja jau trīs atsevišķas fakultātes – Juridiskā, Komunikācijas un Eiropas studiju –, ko kopumā pa šiem gadiem absolvējuši 7773 absolventi. Lai tuvinātos augstskolas mērķim – starpdisciplinaritātei studijās un pētniecībā, zinātnes izcilībai un sasaistei ar tautsaimniecību, esam atgriezušies kopā vienā Sociālo zinātņu fakultātē,” atklāšanas pasākuma uzrunā teica RSU rektors Aigars Pētersons.

Klātesošos uzrunāja arī finanšu ministrs Arvils Ašeradens: “Fakultāšu konsolidācija, jauna pētniecības centra izveide ir nopietns un vajadzīgs solis ne tikai pašai universitātei, bet arī Latvijai. Ir svarīgi rast līdzsvaru starp STEM zinātņu jomām un sociālajām zinātnēm un meklēt pareizos risinājumus to attīstīšanai. Veselības vadība, iekšējā drošība ir vērtība mūsu valstij, un sociālās zinātnes šajās akūti nozīmīgajās jomās ir neaizstājamas.”

RSU Studējošo pašpārvaldes vadītāja Alise Luīze Bērziņa: “Esmu pārliecināta, ka jaunajā RSU Sociālo zinātņu fakultātē studējošajiem būs izcila iespēja piedalīties un pieredzēt vēl plašāku un daudzpusīgāku studiju pieredzi. Jaunā fakultāte ne tikai veicinās sociālo zinātņu starpdisciplinaritāti, bet arī aktīvi iesaistīs studējošos akadēmiskajos un administratīvajos procesos. Tas dod studējošajiem iespēju būt daļai no jaunās fakultātes attīstības, kā arī ļauj studējošo viedoklim būtiski ietekmēt pašiem savu izglītības ceļu universitātē. Novēlu, lai līdz šim izrādītā atvērtība un atbalsts no fakultātes personāla turpinās, tādejādi veicinot studējošo personīgo un akadēmisko izaugsmi un ļaujot viņiem justies kā svarīgai un novērtētai daļai no Sociālo zinātņu fakultātes kopienas!”

Pasākumā klātesošie varēja iesaistīties interaktīvā spēlē, meklējot atbildes uz lielajiem jautājumiem, kas raksturo fakultātes septiņu studiju programmu grupas problēmu loku. Īpašu atsaucību izraisīja iespēja uzdot jautājumus mākslīgajam intelektam un konsultēties par to pie RSU viesdocētāja Dova Zavadska.

2024. gadā RSU īsteno iekšējo konsolidāciju, lai sekmētu izglītības kvalitāti, starpdisciplinaritāti, pētniecības izcilību un labas pārvaldības principu ieviešanu. Turpmāk RSU būs 5 fakultātes – Medicīnas, Zobārstniecības, Farmācijas, Veselības un sporta zinātņu un Sociālo zinātņu fakultāte.

Jaunā fakultāte darbu jau sākusi, bet ziemas izlaidums 9. februārī tiek plānots vēl iepriekšējo fakultāšu ietvarā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties