10. Janvāris 2024 14:20
Jaunumi
2023. gadā būtiski pieaug uzņēmumu vēlme apvienoties
Attēls: Konkurences padome

2023. gadā salīdzinājumā ar 2022. gadu par 50% pieaugusi uzņēmēju vēlme apvienoties. Kopumā Konkurences padomē saņemts 21 apvienošanās ziņojums un izvērtētas 24 apvienošanās, tajā skaitā trīs, kas paziņotas 2022. gadā. Visos gadījumos ir pieņemts lēmumu atļaut apvienošanos. Pieņemto lēmumu skaits salīdzinājumā ar 2022. gadu ir pieaudzis par 70%.

Vislielākā uzņēmumu vēlme apvienoties identificēta 2023. gada izskaņā, kad Konkurences padome atļāva desmit apvienošanās. 38% no visiem 2023. gada pieņemtajiem lēmumiem bija saistīti ar konkurējošu tirgus dalībnieku vēlmi apvienoties jeb horizontālās attiecībās esošiem uzņēmumiem. Trešdaļa no visiem lēmumiem pieņemta par uzņēmumiem, kuru starpā nav konstatētas ne horizontālas, ne vertikālas saiknes. Tāpat katra piektā apvienošanās notika starp vertikālas attiecībās esošiem uzņēmumiem jeb tādiem, kas darbojas dažādos piegādes ķēdes līmeņos.

2023. gadā apvienošanās procesi ir notikuši dažādās nozarēs, kopumā ietekmējot 42 tirgus, piemēram, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību, finanšu tirgu, biroja tehnikas, plastmasas un elektronikas ražošanu, kravu pārvadājumus, veselības aprūpi, elektroenerģiju un siltumenerģiju, automobiļu un to rezerves daļu pārdošanu, elektroierīču remontu un citus tirgus. Ietekmēto tirgu skaits salīdzinājumā ar 2022. gadu ir pieaudzis par 75%.

2023. gadā 21 apvienošanās lieta noslēdzās pirmajā fāzē, savukārt trīs lietās tika veikta padziļināta izpēte jeb otrās fāzes apvienošanās. Vidējās izpētes ilgums pirmās fāzes apvienošanām bija 23 dienas, savukārt otrās fāzes apvienošanām – 121 diena.

Konkurences padomes Ekonomiskās analīzes un apvienošanās departamenta direktors Artūrs Kuka: “2023. gads ir bijis bagātīgs gan ar apvienošanās ziņojumiem, gan konsultācijām, kopumā ietekmējot ievērojami vairāk tirgus kā 2022. gadā. Neskatoties uz būtisko ziņojumu pieaugumu, Konkurences padome ir spējusi neproblemātiskās apvienošanās izskatīt vidēji nedēļu ātrāk kā noteikts likumā, kas ir viens mēnesis. Tas ne tikai dod iespēju tirgus dalībniekiem ātrāk noslēgt apvienošanās procesu un nekavēti turpināt attīstīt saimniecisko darbību, bet arī ļauj Konkurences padomei ierobežotos resursus fokusēti veltīt sarežģītākām lietām, kas prasa papildu izpēti.”

Lai nodrošinātu kvalitatīvāku un ātrāku lietas izpēti, Konkurences padome sniedz konsultācijas uzņēmumiem pirms ziņojuma sniegšanas. 2023. gadā konsultācijas uzņēmumiem vai to juridiskajiem pārstāvjiem tika sniegtas 58% no apvienošanās lietām, kopā aizvadot 236 konsultāciju stundas. Salīdzinājumā ar 2022. gadu sniegto konsultāciju intensitāte ir palielinājusies par 321%.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Tādējādi Konkurences padome nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu. Plašāka informācija par apvienošanās kontroli Latvijā pieejama Konkurences padomes tīmekļvietnes sadaļā “Tirgus dalībnieku apvienošanās”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties