14. Decembris 2023 09:29
Jaunumi
Dina Gailīte: Juridisks žurnāls ir vajadzīgs ne tikai juristiem, bet visai sabiedrībai

12. decembrī kanāla TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu”, kurā tiek apspriestas dažādas sabiedrībā aktuālas tēmas, kā viesis bija uzaicināta žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte. Raidījumā viņa stāstīja par “Jurista Vārda” 20 gadu vēsturi un izdevuma mērķiem, kā arī pārrunāja dažādas aktualitātes tiesību jomā Latvijā.

“Mūsu žurnāls ir nepieciešams, lai noritētu profesionāla diskusija par likumu kvalitāti. Savukārt kvalitatīvi likumi, kā arī pareiza to piemērošana ir nepieciešama visai sabiedrībai. Tiesiskā sistēma nepārtraukti un ik uz soļa ietekmē jebkuru cilvēku – pat ja viņš to nejūt un par to nedomā,” norādīja D. Gailīte. “Žurnālā norit ļoti aktīvas, kritiskas un atklātas diskusijas par topošajiem likumiem, un mēs priecājamies, ka mūsos ieklausās gan Tieslietu ministrija, gan arī Saeima nereti ir izmantojusi mūsu žurnālu deputātu debatēs. Nozīmīgs ir arī nākamais posms, kad juristu sabiedrība, profesionāļi spriež, kā šo likumu piemērot tiesā vai valsts iestādē. Ir vēl trešā funkcija – izglītojošā. Neviens nevar kļūt par juristu Latvijā, nelasot rakstus, kas pie mums tiek publicēti.”

Raidījumā, sveicot “Jurista Vārdu” 20 gadu jubilejā, Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs, uzteica redakcijas ieguldījumu: “Žurnāls ir apbrīnojams ar savu akadēmisko stabilitāti, un ir ļoti respektējams izdevums. Varu tikai izteikt apbrīnu par spēju tik kvalitatīvi daudzu gadu garumā uzturēt tādu stabilu un kvalitatīvu redakcijas portfeli. Ir bijuši daudzi juridiski preses izdevumi, kas nav izturējuši laika pārbaudi.”

Runājot par tiesiskumu Latvijā, “Jurista Vārda” galvenā redaktore pauda, ka daudz kas ir mainījies gadu laikā un žurnāla nesen veiktajā lasītāju aptaujā lielākā daļa respondentu atbild, ka, jā, Latvija ir tiesiska valsts: “Ja atskatāmies uz situāciju, kas bija pirms 20 gadiem, kad žurnāls veidojās, daudziem varbūt ir jau piemirsies, bet toreiz nebija administratīvo tiesu, cilvēks nevarēja panākt savu taisnību strīdā ar valsti. Šobrīd tas ir iespējams. Mums ir arī Satversmes tiesa, mums ir tiesībsargs. Es domāju, ka virziens ir pareizs, bet, protams, problēmas mums ir, uz tām mēs cenšamies norādīt arī savā žurnālā. Šobrīd svarīgākais droši vien ir jautājums par efektivitāti. Tiesu varai cilvēki var uzticēties tad, ja viņi saprot tiesu spriedumus, ja viņi redz, ka viņu problēmas tiek risinātas.”

D. Gailīte arī norādīja, ka plašai sabiedrībai aktuālos jautājumos redakcija sniedz iespēju saturu lasīt brīvpieejā ikvienam interesentam. Kā piemērus viņa minēja publikācijas, kas tika gatavotas pandēmijas laikā, kā arī tematisko numuru par Stambulas konvenciju un citas publikācijas saistībā ar šo jautājumu.

V. Puriņa uzdeva arī jautājumu par nepieciešamību denonsēt Latvijas – Krievijas tiesiskās palīdzības līgumu. D. Gailīte uzsvēra, ka diskusijā par šo jautājumu redakcija iesaistīja plašu ekspertu loku, kopā ar Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģiju sarīkojot diskusiju par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas noslēgtā tiesiskās palīdzības līguma denonsēšanas nepieciešamību, kuru ikviens var noskatīties tīmekļvietnē juristavards.lv, kā arī šī gada 19. septembrī izdodot tematisku “Jurista Vārda” laidienu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties