1. Novembris 2023 09:19
Jaunumi
Ar jaunu video sēriju “Melu mednieki” vēstīs, kā atpazīt dezinformāciju un par to ziņot

Ikviens no mums var veidot drošāku un patīkamāku vidi, kurā uzturēties, – tai skaitā digitālo vidi. Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departaments uzsācis ilgtermiņa komunikācijas projektu “Melns uz Balta”, kura gaitā tapusi video sērija “Melu mednieki” ar Montu Zaumani no populārā Instagram profila @montatalkssecurity. Tajā tiek apskatīti populārākie dezinformācijas veidi, kā ar tiem cīnīties un kā sargāt sevi un līdzcilvēkus, lai nekļūtu par krāpnieku un dezinformatoru upuriem.

Dezinformācija ir nepatiess un maldinošs saturs, kas tiek apzināti izplatīts, lai manipulētu un nodarītu kaitējumu. Tā var izpausties dažādos veidos – no nepatiesiem stāstiem līdz dziļviltojumiem (deep fake). Bet tas nebūt nenozīmē, ka tajā bezspēcīgi jānoraugās! Atpazīšana ir pirmais solis cīņā pret dezinformāciju, un Monta Zaumane īpašā video skaidro, kā nezaudēt modrību, kā atpazīt dezinformāciju un ko darīt, ar to saskaroties.

Viena no auglīgākajām dezinformatoru un krāpnieku platformām ir sociālie tīkli, tāpēc otrs video atgādina – visiem soctīkliem ir lietošanas noteikumi, kas regulē lietotāju uzvedību. Gan par krāpniecību un meliem, gan par klaju dezinformāciju var un vajag ziņot soctīklu administrācijai. Video soli pa solim parāda, kā ziņot par neatbilstošu saturu YouTube, Facebook un TikTok.

Noskaties video šeit: "Kā atpazīt dezinformāciju?" un "Kā ziņot par saturu sociālajos tīklos?".

Tāpat Valsts kanceleja projekta ietvaros izveidojusi vienotu platformu ziņošanai par dezinformācijas gadījumiem, kas atrodama šeit: melnsuzbalta.lv.

Projekta ietvaros top arī podkāstu sērija “Melns uz Balta”, kas sniegs skatītājiem un klausītājiem zināšanas par biežāk lietotajām manipulācijām, kā tās atpazīt, kā tām pretoties un no tām izvairīties, kur vērsties pēc palīdzības un ziņot par aizdomīgām darbībām sociālo mediju platformās. Katrā epizodē viesosies kāds īpašs ciemiņš, ar kuru podkāsta veidotāji diskutēs par aktualitātēm un pievērsīsies arī specifiskiem jautājumiem. Epizodes iznāks reizi nedēļā, un tās varēs atrast YouTube, populārākajās straumēšanas vietnēs un sociālo mediju platformās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties