14. Augusts 2023 13:03
Jaunumi
Ar konferenci “100 gadi kontrolspēka” Valsts kontrole atzīmēs simtgadi

Atzīmējot simts gadus, kopš 1923. gada 16. augustā stājās spēkā Valsts kontroles likums, notiks konference “100 gadi KONTROLSPĒKA”. Līdz ar šī likuma pieņemšanu Valsts kontrole no formālas de facto 1918. gada 2. decembrī dibinātas institūcijas kļuva par de iure neatkarīgu, koleģiālu Latvijas Republikas augstāko revīzijas iestādi.

Simtgadei veltītā konference notiks 16. augustā no plkst. 10.00 līdz 13:35 (pārtraukums no plkst. 11:15 līdz 12:00), un to ikviens interesents varēs vērot tiešraidē Valsts kontroles Facebook lapā.

Konferenci kopā ar valsts kontrolieri Rolandu Irkli atklās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Eiropas Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas (EUROSAI) prezidents, Čehijas augstākās revīzijas iestādes vadītājs Miloslavs Kala (Miloslav Kala). Pasākumu vadīs Mārtiņš Daugulis.

“Konferencē KONTROLSPĒKS kopīgi atskatīsimies uz Valsts kontroles sākuma punktu un nozīmīgiem “pieturas un saskarsmes punktiem” Valsts kontroles un Latvijas valsts vēsturē. Vērtēsim Valsts kontroles ieguldījumu valsts pārvaldes un valsts kopējā izaugsmē, kā arī Valsts kontroles kompetenču pārnesi starptautiskā mērogā. Vienmēr svarīgi plānot nākamos soļus, tādēļ pārrunāsim arī nākotnes izaicinājumus,” uz konferenci attālināti ikvienu aicina valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Konference “100 gadi KONTROLSPĒKA” notiks trīs daļās.

Pirmā daļa. 100 gadi: Dibināšana. Okupācija. Neatkarība. Nekā pašsaprotama. Latvijas valsts dibināšana un Valsts kontroles izveidošana, nozīmīgi “pieturas un saskarsmes punkti”, Valsts kontrolei dotais mandāts un tās vieta konstitucionālo orgānu vidū.

Priekšlasījumus šajā daļā sniegs Dr. Vaira Vīķe–Freiberga, Latvijas Valsts prezidente (1999–2007) (TBC), Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docents Edvīns Danovskis.

Otrā daļa. Auditoru darbs Latvijas sabiedrībai. Revīzijas spēks. Valsts kontroles paveiktais, atrisinātās problēmas, rastie risinājumi, sadarbība ar Valsts kontroli un tās komandas darba kvalitāte, atbalsts citu valstu institūciju izaugsmei, Valsts kontroles mērķi stiprināt revīzijas ietekmi/spēku un veikt fokusa pārnesi uz lietderības revīzijām.

Diskusijā šajā daļā piedalīsies:

  • Iveta Reinholde, Valsts kontroles Sabiedriskās padomes priekšsēdētāja, Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa neatkarīgā eksperte, Eiropas Iekšējo auditoru institūtu konfederācijas valdes locekle
  • Einars Gorrisens, Starptautiskās Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas (INTOSAI) Attīstības iniciatīvas ģenerāldirektors
  • Gunta Anča, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja
  • Maija Āboliņa, Valsts kontroles padomes locekle

Trešā daļa. KONTROLSPĒKS nākamajai simtgadei. Attīstība, sadarbība un atbildīgums turpmāk – labākai nākotnei valstij un iedzīvotājiem, tehnoloģiju, drošības un citi nākotnes izaicinājumi valsts pārvaldei un publisko finanšu pārvaldītājiem un uzraugiem, Valsts kontroles loma nākamajās desmitgadēs.

Diskusijā šajā daļā piedalīsies:

  • Andris Strazds, Latvijas Bankas Ģenerālsekretariāta vadītājs
  • Līva Pērkone, Konsultāciju aģentūras Helve vadošā partnere un līdzdibinātāja un TechChill Foundation valdes locekle
  • Jānis Sārts, NATO StratCom direktors
  • Edgars Korčagins, Valsts kontroles padomes loceklis

Kāpēc KONTROLSPĒKS? Saskaņā ar otro Ņūtona likumu spēks ir masas un paātrinājuma reizinājums jeb F=m*a. Ir daudz spēku veidu, piemēram, cēlējspēks, pievilkšanās spēks, smaguma spēks. Spēku var izraisīt dažādi procesi, piemēram, berze izraisa berzes spēku. Analoģijās runājot, kontrole izraisa kontrolspēku. Tas ir par kontrolspēku, lai uzlabotu. Lai uzlabotu mūsu Latviju.

Noderīgi zināt: Valsts kontrole ir viena no Satversmē nostiprinātajām neatkarīgām valsts iestādēm. Satversmi parakstīja Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste un Satversmes sapulces sekretārs Roberts Ivanovs, kuru pēc tam apstiprināja valsts kontroliera amatā. Pirmais valsts kontrolieris amatā nostrādāja 12 gadus. Viņa paraksts līdzās Jāņa Čakstes parakstam apstiprina mūsu Satversmes tekstu.

Par Valsts kontroli

Latvijas Republikas Valsts kontrole ir neatkarīga, koleģiāla augstākā revīzijas (audita) iestāde. Tās darbības mērķis ir noskaidrot, vai rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu ir tiesiska, pareiza, lietderīga un atbilst sabiedrības interesēm, kā arī sniegt ieteikumus atklāto trūkumu novēršanai. Valsts kontrole veic revīzijas saskaņā ar starptautiskajiem publiskā sektora revīzijas standartiem – Starptautiskās Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas INTOSAI standartiem (ISSAI), kuru atzīšanu Latvijā nosaka valsts kontrolieris.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties