24. Jūlijs 2023 12:36
Jaunumi
Aprit 15 gadi kopš Latvijas tiesās skata privātpersonu maksātnespējas lietas

Apritējuši 15 gadi kopš Latvijas tiesas ir sākušas skatīt fizisko personu maksātnespējas lietas. Pirmo šādu lietu 2008. gada 23. jūlijā ierosināja (iniciēja), un pats šim procesam izgāja cauri, Jānis Āboliņš, kurš tagad jau vada Latvijas Kredītņēmēju asociāciju (LAKRA) – organizāciju, kas palīdz parādos nonākušiem cilvēkiem. Viņš arī skaidro, kas šajos gados ir paveikts likumdošanas jomā, kā noritējusi cīņa par kredītņēmēju tiesībām.

“Manā maksātnespējas procesa lietā tiesai vajadzēja trīs mēnešus, lai pieņemtu spriedumu, ar ilgām tiesas sēdēm un gariem paskaidrojumiem. Tas bija pirms apaļiem 15 gadiem, kad pats gāju šim procesam cauri. Šodien tiesa lēmumu pieņem astoņu dienu laikā, ņemot vērā visus tos grozījumus, ko mums kā asociācijai ir izdevies iestrādāt Maksātnespējas likumā. Citiem vārdiem sakot – maksātnespējas process ir kļuvis ne vien krietni īsāks, bet arī vienkāršāks, jo daudzas lietas ir atrunātas likumā. Tas arī droši vien ir uzskatāms par asociācijas lielāko sasniegumu visu šo gadu laikā,” stāsta Jānis Āboliņš.

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas (LAKRA) valdes loceklis uzsver, lai arī kopējais kredītņēmēju skaits Latvijā nav precīzi nosakāms, tomēr ir dati, par kuriem var runāt. Piemēram, ir zināms, ka Latvijā apmēram 160 000 kredītņēmēju, kuriem ir problēmas ar kredītu atdošanu. No šī skaita aptuveni 15 000 cilvēki jau izgājuši maksātnespējas procesu, kas divām trešdaļām no šī skaita arī ir veiksmīgi noslēdzies. Tieši Latvijas Kredītņēmēju asociācija (LAKRA) ir sniegusi savu atbalstu un dažāda veida palīdzību aptuveni 5000 cilvēku.

Pats asociācijas vadītājs gan atzīst – vienīgais Tieslietu ministrs, kas visu šo gadu laikā ir izrādījis patiesu interesi par kredītņēmēju problēmām un ticies ar asociācijas pārstāvjiem, ir Gaidis Bērziņš. “Ir bijusi tikšanās arī ar Ekonomikas ministru Ralfu Nemiro, kā arī Saeimā laba sadarbība izveidojusies ar deputātu Viktoru Valaini, kurš visos sasaukumos vienmēr ir izrādījis interesi par kredītņēmēju problēmām. Tomēr jāteic – mūs nepamet sajūta, ka kredītņēmēju problēmas kļūst “aktuālas” tikai pirms kārtējām vēlēšanām, jo tieši tad vienmēr tiek pieņemti nozīmīgākie likuma grozījumi. Mēs kā asociācija, protams, vēlētos, lai šī situācija mainītos. Lai atsaucība un entuziasms, no politiķu, un jo sevišķi – ministru puses, būtu tikpat liels arī visā pārējā laikā,” paužot nākotnes cerības, ar savu līdzšinējo pieredzi dalās LAKRA valdes loceklis Jānis Āboliņš.

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas pārstāvji šobrīd aktīvi darbojas Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas Maksātnespējas jautājumu konsultatīvā padomē. Līdz ar to – piedaloties kā Tieslietu ministrijas darba grupās, tā arī Saeimas komisijās, kur tiek skatīti jautājumi, kas skar kredītņēmēju intereses un tiesības.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties