10. Marts 2023 12:17
Jaunumi
17. martā notiks pirmais profesora Konstantīna Čakstes demokrātijas priekšlasījums

Ar priekšlasījumu “Demokrātijas spēks. Latvijas tautas nemainīga izvēle” uzstāsies Eiropas Savienības Tiesas tiesnese prof. PhD Ineta Ziemele. Pasākums notiks 17. martā pulksten 16.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā.

K. Čakstes demokrātijas priekšlasījumu organizē akadēmiskā vienība “Austrums” sadarbībā ar Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti. Šie priekšlasījumi turpmāk būs daļa no 17. martā notiekošajiem Latvijas Centrālās padomes (LCP) Memoranda un Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienas pasākumiem.

Priekšlasījumu mērķis ir stiprināt un attīstīt demokrātijas tradīcijas Latvijā, veicinot izpratni par demokrātisko vērtību nozīmi sabiedrības drošībā un labklājībā. K. Čakstes demokrātijas priekšlasījumu organizēšanas ideja sasaucas ar Valsts prezidenta Egila Levita ierosinājumu noteikt 17. martu par atzīmējamo – Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu.

“Mūsu pašu valsts vēsture un notikumi Ukrainā parāda, ka demokrātija nav kaut kas pašsaprotams, un to pazaudēt ir vieglāk nekā iegūt. “Austrums” ir demokrātiskās vērtībās balstīta organizācija, tādēļ ir pašsaprotami, ka esam uzņēmušies Konstantīna Čakstes demokrātijas priekšlasījumu organizēšanu. Pateicamies profesorei Inetai Ziemelei par atsaucību un piekrišanu ar savu priekšlasījumu likt stingru pamatu šai tradīcijai,” saka akadēmiskās vienības “Austrums” Vecbiedru komitejas priekšsēdētājs Reinis Pāns. Viņš norāda, ka katrs desmitais LCP Memoranda parakstītājs, ieskaitot pašu K. Čaksti, bija “Austruma” biedrs, vēl vairāk nekā četrdesmit austrumiešu aktīvi iesaistījās LCP darbībā.

“Godinot savu absolventu un mācībspēku, LU Juridiskā fakultāte ir gandarīta kopā ar akadēmisko vienību “Austrums” aizsākt jaunu ikgadējo tradīciju - profesora Konstantīna Čakstes demokrātijas priekšlasījumu. Neatkarīga Latvija, demokrātija, taisnīgums un likuma vara –  tās bija profesoram Konstantīnam Čakstem svarīgas vērtības, kas noteica viņa rīcību Latvijai sarežģītos laikos. Izcils civiltiesību un tirdzniecības tiesību lietpratējs, kura zinātniskie darbi joprojām nav zaudējuši savu vērtību, kļuva par nacionālās pretošanās kustības vadītāju un iedvesmoja citus nezaudēt ticību Latvijai. Konstantīnam Čakstem tik tuvajā un mīļajā Alma mater akadēmiskajā gaisotnē turpināsim kopīgi domāt un diskutēt par viņam svarīgo - neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas nostiprināšanu un izaugsmi,” norāda LU Juridiskā fakultāte.

Jāpiebilst, ka 17. martā līdztekus pirmajam K. Čakstes demokrātijas priekšlasījumam pie Brīvības pieminekļa notiks Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienai veltīts svinīgais pasākums un brīvdabas izstādes "Pretošanās. Nesamierināšanās. Atmoda" atklāšana, ko organizē Rīgas dome. Izstāde Brīvības laukumā būs skatāma līdz 2023. gada 26. martam. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties