14. Decembris 2022 16:59
Jaunumi
Saharova balva 2022: Parlaments godina Ukrainas tautu

Eiropas Parlaments 14. decembrī pasniedza 2022. gada Saharova balvu drosmīgajai Ukrainas tautai.

Krievijas 2022. gada februārī sāktais neizprovocētais agresīvais karš pret Ukrainu nodara milzīgus zaudējumus Ukrainas tautai, kas cīnās, lai pazsargātu savus mājokļus, suverenitāti, neatkarību un teritoriālo integritāti. Ik dienas viņi cīnās arī par brīvību, demokrātiju, tiesiskumu un Eiropas vērtībām.

Piešķirot balvu, priekšsēdētāja Metsola runāja par Ukrainas tautas drosmi un upuriem. "Eiropas vēstījums ir skaidrs: mēs esam kopā ar Ukrainu. Mēs nenovērsīsimies. Ukrainas tauta cīnās ne tikai par neatkarību, bet arī par vērtībām. Vērtībām, kas mums Eiropas Savienībā ir mūsu dzīvju pamatā, un kuras mums jau sen ir bijusi privilēģija uzskatīt par ikdienišķām un pašsaprotamām."

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, aicinājis ar klusuma brīdi pieminēt karā kritušos Ukrainas vīriešus, sievietes, bērnus, karavīrus un civiliedzīvotājus, teica: "Mums ir jārīkojas tagad, negaidot kara beigas, lai sauktu pie atbildības visus, kas šo karu izraisīja, un novērstu jebkādu agresijas atkārtošanos. Tā būs visefektīvākā aizsardzība brīvībai, cilvēktiesībām, tiesiskumam un citām kopīgām vērtībām, kuras jo īpaši iemieso šī Eiropas Parlamenta balva."

Uzstājoties plenārsesijā ar video starpniecību, viņš aicināja atbalstīt starptautiska tribunāla izveidi, lai sauktu pie atbildības par Krievijas pastrādātajiem noziegumiem.

Balvas saņemšanas ceremonijā piedalījās:

  • Oleksandra Matvijčuka, cilvēktiesību juriste un 2022. gada Nobela Miera prēmiju ieguvušās organizācijas "Pilsonisko brīvību centrs" priekšsēdētāja;
  • Jūlija Pajevska, medicīniskās evakuācijas vienības "Tairas eņģeļi" dibinātāja;
  • Ivans Federovs, Melitopoles mērs;
  • Oleksandrs Čekrihins un Staņislavs Kuļikivskis, Ukrainas ārkārtas palīdzības dienestu pārstāvji;
  • Jaroslavs Božko no pilsoniskās pretošanās kustības. “Жовта стрічка” (“Dzeltenā lentīte”).

Eiropas Parlaments katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā tika izveidota 1988. gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā ir nosaukta padomju fiziķa un politiskā disidenta Andreja Saharova vārdā, un daļa no tās ir 50 000 eiro naudas balva.

Parlaments 2021. gada Saharova balvu piešķīra Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties