21. Janvāris 2015 16:15
Jaunumi
Diskutēs par KNAB neatkarības un atbildības stiprināšanu

Piektdien, 23.janvārī, eksperti un amatpersonas no valsts pārvaldes, tiesībsargājošām iestādēm, NVO, kā arī ārvalstīm diskutēs par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) institucionālo attīstību - neatkarības un atbildības stiprināšanas modeļiem.

Diskusijas mērķis ir izvērtēt Valsts kancelejas un Iekšlietu ministrijas vadīto darba grupu izstrādātos priekšlikumus, kā arī citus ierosinājumus KNAB institucionālā modeļa pilnveidošanai.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsver, ka, „analizējot KNAB darbību 12 gadu garumā, ir konstatētas nepilnības pašreizējā regulējumā, kas jānovērš, lai stiprinātu iestādes darbību un nodrošinātu tās pamatfunkcijas – korupcijas novēršanu un apkarošanu. Un neatkarīgi no KNAB izvēlētā pārraudzības modeļa, tam ir jābūt neatkarīgam un likumā konkrēti definētam”.

Viņa arī min, ka saskaņā ar Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) kritērijiem, tāda līmeņa iestādēm kā KNAB, kas pilda gan prevencijas, gan apkarošanas (represīvās) funkcijas, ir nepieciešams visaugstākais neatkarības līmenis, kura iespējamu ļaunprātīgu izmantošanu līdzsvaro caurskatāms un visaptverošs atbildības mehānisms. Atbilstoši OECD vadlīnijām pretkorupcijas iestādes neatkarība primāri nozīmē, ka tai ir jābūt politiski neitrālai – maksimāli pasargātai no tiešas vai netiešas politiskas iejaukšanās, kā arī pati iestāde nedrīkst būt politiski angažēta. Tāpat kritiski svarīga ir KNAB strukturālā un darbības autonomija, skaidrs iestādes darbības normatīvais regulējums un likumā noteikts pilnvaru apjoms, kā arī iestādes vadītāja iecelšanas amatā un atbrīvošanas no amata caurskatāmas procedūras līdzās efektīvai cilvēkresursu pārvaldībai un iekšējai kontrolei iestādē.

Pasākums notiks Ministru kabinetā, plkst. 11.00 (3.stāvs, 319.telpā). Diskusiju varēs redzēt arī tiešraidē: http://www.mk.gov.lv/lv/tiesraide

Detalizēta pasākuma programma:

11.00 – 11.25 Veiksmīgu pretkorupcijas iestāžu anatomija: mācības Latvijai

  • Gabriels Kuris, pētnieks, Prinstonas universitātes (ASV) rakstu sērijas autors par pasaules veiksmīgākajām pretkorupcijas iestādēm

11.25– 11.35  KNAB 12 gadi: ieguvumi, zaudējumi un tālākie soļi - skats no NVO ekspertu puses

  • Inese Voika, labas pārvaldības eksperte, interešu aizstāvības NVO pārstāve

11.35 – 11.45 KNAB jaunais pārraudzības modelis neatkarības un atbildības stiprināšanai

  • Solveiga Līce, Valsts kancelejas Juridiskā departamenta vadītāja vietniece

11.50 – 12.50 Debates un viedokļi:

  • Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane
  • Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs
  • Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane
  • sabiedrības par atklātību „Delna” direktors Gundars Jankovs
  • „Providus” pētnieks Valts Kalniņš
  • Latvijas ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers
  • jurists Edgars Pastars
  • KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks u.c.

12.50 – 12.55 Diskusijas rezumējums

Diskusiju organizē Valsts kanceleja sadarbībā ar sabiedrību par atklātību „Delna” un biedrību „Providus”, atbilstoši Ministru prezidentes uzdevumam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties