19. Aprīlis 2016 11:52
Studenta Vārds
Par soli tālāk mediju tiesību ekspertu un entuziastu vidū
1
Komanda gatavošanās sākumposmā: Agneta Rumpa, Mārtiņš Birģelis, Kristīne Gaiīte, Eva Vīksna.
Foto: Ketija Kalniņa

Starptautisko izspēļu raža tradicionāli iekrīt pavasarī. Mēs, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komanda Price Mediju tiesību izspēlē (“Price Media Law Moot Competition”), savu rudenī iesēto ievācām pirms pāris nedēļām, pirmajā aprīlī (bez jokiem) Oksfordā, kad ar trim uzvarētiem raundiem nonācām sacensību astotdaļfinālā – labāko sešpadsmitniekā. Viena uzvara vairāk, un rezultāts būtu bijis pat vēl augstāks. Tomēr bija gods par dažiem punktiem piekāpties komandai no Indijas, kura beigās kļuva par izspēles vicečempioniem, ko teorētiski varētu tulkot kā trešo vietu mums (un mēs atgriežamies pie pirmā aprīļa). Bez izmērāmā rezultāta mums ir prieks par visu izspēles norisi, par ko tagad sīkāk.

Price Mediju tiesību izspēles fokusā ir izteiksmes brīvība – kā pamattiesība indivīdam un aizsardzības garantija no valsts iejaukšanās medijiem. Šogad centrālais jautājums bija izteiksmes brīvības robežas internetā: kā nošķirt aizvainojošus, tomēr aizsargātus izteikumus no tādiem, kurus valstij ir pat pienākums ierobežot: naida runas, ekstrēmisma un aicināšanas uz terorismu. Kāzusā par šādiem izteikumiem bija notiesāts gan izteikumu autors - valsts pārvaldes pārstāvis, kas tos anonīmi publicēja Twitter līdzīgā platformā, gan šīs platformas nodrošinātājs. Komandām bija jāsagatavo divu pozīciju juridiskās analīzes: viena par labu abām privātpersonām, otra - par labu valstij.

Izspēlē Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte piedalās jau kopš 2011. gada, un mēs tajā piedalījāmies jau kā ceturtā komanda. Izspēle ir krietni izaugusi – raundos Oksfordā piedalās ap 40 universitātēm, bet, ieskaitot atlases raundus – vairāk nekā simt komandu no visas pasaules. Sacensības tiesā mediju tiesību speciālisti: gan dažādu valstu advokātu birojos strādājoši advokāti, gan nevalstisko cilvēktiesību organizāciju pārstāvji, gan tādu uzņēmumu kā Facebook un Microsoft juridiskie speciālisti.

Mūsu ceļš uz Oksfordu sākās pagājušā gada septembrī, kad prof. Artūrs Kučs lūdza iepriekšējo LU komandu dalībniekus “nodot izspēles lāpu” – palīdzēt izvēlēties savus pēctečus nelielā izspēles procesā. Un tā izvēlējās mūs – Kristīni Gailīti, Mārtiņu Birģeli, Evu Vīksnu un Agnetu Rumpu. Bet patiesībā viss sākās jau krietni agrāk – ikvienam no mums jau bija pieklājīga izspēļu pieredze, dažiem pat kopīga. Tādēļ latiņa gan pašiem sev, gan no citu puses bija uzstādīta augsta. Pirmos pāris mēnešus veidojām pozīciju rakstisko daļu. Kad februārī uzzinājām, ka mūsu rakstiskie pieteikumi ir atzinīgi novērtēti un ka esam kvalificējušies starptautiskajiem raundiem, varāja sākties patīkamākā gatavošanās daļa – runas treniņi. Mums ļoti palīdzēja iepriekšējo gadu izspēļu dalībnieki, kā arī jomu speciālisti, kas bija stingri, bet taisnīgi tiesneši treniņizspēlēs.

Tā kā ik gadu sacensību kvalitātes līmenis aug, arī mēs nolēmām sagatavošanās procesā iet par soli tālāk.  Lielā daļā Price izspēles komandu ir vairāki treneri un pat rezerves dalībnieki. Tāpat lielākā daļa komandu, lai nonāktu starptautiskajos raundos, iztur atlasi reģionālajās sacensībās. Abi apstākļi rada lielu priekšrocību sagatotavības ziņā attiecībā pret mazu valstu universitātēm kā mūsējā. Pirmo jaunievedumu izspēlē ierosināja komandas treneris – Artūrs Kučs. Viņš piesaistīja komandas gatavošanā vienu no pagājušās komandas dalībniecēm – Lolitu Bērziņu. Tas bija ļoti vērtīgi, jo kurš gan vēl labāk kā izspēles dalībnieks spēj ieteikt, kas ir būtiskākais un kādas kļūdas nepieļaut?

Otru izmaiņu ierosinājām mēs paši – sarīkot sagatavošanās raundus ar citām komandām, kuras nepiedalās reģionālajos raundos. Mūsu idejai atsaucās Ukrainas Nacionālā universitāte „Kijevas Mohilas akadēmija” (National University of Kyiv-Mohyla Academy) un Ukrainas Mediju tiesību institūts (Media Law Institute), kas piedāvāja organizēt sagatavošanās sacensības Kijevā. Ideja lieliska, tomēr bija jāatrisina finansējuma jautājums: Juridiskā fakultāte kā ik gadu atbalsta savus studentus dalībai starptautiskās izspēlēs, taču šī gada izspēļu budžets jau bija sadalīts. Bet, kā mēdz teikt: jautā, un tev taps atbildēts! Pieci no Latvijā zināmākajiem advokātu birojiem noticēja mūsu idejai un izrādījās pat necerēti atsaucīgi: “Kļaviņš Ellex”, “Ecovis Convents”, “Loze & Partneri”, “Sorainen” un “FORT” palīdzību varējām izpildīt savu mērķi – par soli tālāk sagatavoties Price sacensībām. Ukrainas izspēlēs tikāmies ar Ukraiņu komandu un tiesnešiem, kuri jau ilgstoši tiesā Price starptautiskos raundus Oksfordā, kā arī citas starptautiskās izspēles. Pēc sagatavošanās sacensībām Kijevā ieguvām trīs lietas: nenovērtējamu treniņu, atziņas par aspektiem, kuros atlikušo 2 nedēļu laikā varam vēl “izaugt”, un draugus – Ukrainas komandu.

Jau drīz klāt bija starptautiskie raundi. Oksforda mūs pārsteidza ar necerēti skaistu laiku un pavasari, kā arī neaprakstāmi skaistu arhitektūru, mājīgu studentu pilsētas gaisotni un izciliem saldajiem ēdieniem. Bet ne par to stāsts.

Sacensības noritēja trīs dienas. Pirmās divas bija paredzētas izslēgšanas raundiem un astotdaļfinālam – komandām, kas pēc izslēgšanas raundiem izrādās sešpadsmit labākās. Savukārt trešajā dienā bija paredzēts ceturtdaļfināls, pusfināls un fināls. Tātad pēc sākotnējā aprēķina: 2 dienas, 3 izspēles. Tas nozīmē, ka sociālie pasākumi paliek otrajā plānā, bet pirmajā: vēl noslīpēt runas, izpētīt pretinieku pozīcijas rakstiskos darbus un pats galvenais – atpūsties, lai mēs būtu gatavi apburt tiesnešus.

Pirmā izspēle bija tieši tas, kam bijām gatavojušies vismazāk: teju absolūti “klusais” tiesnešu panelis – trīs jautājumi 40 minūšu laikā, kad nav iespējams nojaust, vai esam pārliecinājuši tiesu vai ne. Un vai tiesai vairāk pie sirds mūsu nosvērtais uzstāšanās stils, vai vai arī otras komandas (Bahamu salas) spēcīgais un pat teatrālais sniegums.

Otrā izspēle ļāva saprast, ka iepriekšējā bija tikai tikai iesildīšanās. Šajā raundā tiesneši bija trīs bijušie izspēļu dalībnieki un uzvarētāji gan no pašas Price izspēles, gan Nelsona Mandelas vārdā nosauktās prestižākās izspēles cilvēktiesībās. Likumsakarīgi, šo tiesas sastāvu neinteresēja mūsu sagatavotās runas, bet gan tas, cik labi spējam veidot dialogu ar tiesu. Vai mums tas izdevās labāk nekā Floridas komandai, kam aiz muguras bija jau atlases raundi ASV, tobrīd vēl nezinājām.

Pēdējā atlases izspēle nākamās dienas rītā mūs sagaidīja ar pretinieku komandu no Bangladešas, kura arī bija izturējusi sīvu atlasi, lai nonāktu Oksfordā. Tiesnešu panelī šoreiz bija advokāti no ASV un Lielbritānijas, kuri visvairāk atmiņā palika ar ļoti vērtīgajiem padomiem, ko tiesa tradicionāli komandām sniedz pēc izspēles. Raunds bija, mūsuprāt, līdzvērtīgākais komandu spēcīguma ziņā līdz šim; tiesneši varēja nosliekties par labu jebkuram no mums.

Tagad atlika vien gaidīt rezultātu. Šī nodarbe lika pārbaudīt seno teicienu, ka pacietība ir tikums: rezultātu paziņošana aizkavējās teju par stundu. Tomēr gaidīšana bija tā vērta – kad sauca komandas, kuras tikušas astotdaļfinālā, izskanēja arī mūsu numurs! Priecājāmies par pat negaidīti labo rezultātu – izrādās, uzvara visās trīs spēlēs bija mūsu. Tomēr daudz laika priecāties neatlika, jo bija atlikusi tikai apmēram pusstunda, lai sagatavotos astotdaļfināla spēlei un sakopotu spēkus arī uz ceturto raundu divu dienu laikā. Uzzinājām, ka mūsu pretinieki būs Indijas reģionālo raundu uzvarētāji. Pārlieku par to centāmies nedomāt – sens mūtistu bauslis vēsta, ka izspēle ir ar tiesu, nevis ar otru komandu. Tiesas sastāvā – Oksfordas Universitātes profesors, Microsoft juridiskās daļas pārstāvis, un tiesnese, kas mūs tiesāja jau Ukrainas sadraudzības spēlē. Nekādu interešu konfliktu nejutām – tiesa bija barga, bet taisnīga. Parādījām, ko spējam, un, kā jau varēja sagaidīt, arī pretinieku komandas sniegums bija iespaidīgs.

Vakarā ar visām pārējām komandām tikāmies svinīgajā rezultātu paziņošanā – uzzināsim, vai nākamajā dienā mūs gaida ceturtdaļfināls. Diemžēl nē; Indijas komanda tomēr izrādījās bijusi par mata tiesu spēcīgāka. No vienas puses, izjutām atvieglojumu pēc pēdējo pāris dienu, pat nedēļu sasprindzinājuma, bet no otras – nelielu sāpi no sērijas “pietrūka pavisam nedaudz”. Tomēr rezultāts ir atzinības cienīgs: sacensību rezultātā ierindojāmies labāko sešpadsmitniekā un Latvijas Universitātes vārds ir ierakstīts Monro E. Praisa vārdā nosauktā Oksfordas mediju tiesību institūta mājaslapā, kā arī Agneta tika atzīta par visu sacensību sesto labāko oratori.

Sacensību noslēgumā nākamajā dienā baudījām fināla izspēli, kurā piedalījās arī mūsu pēdējās sacensības sāncenši – bija vismaz patīkami apzināties, ka piekāpāmies otrās vietas ieguvējiem. Sadraudzējāmies ar citiem izspēles dalībniekiem, iepazināmies ar tiesnešiem, izpētījām Oksfordu dienā un naktī. Un tad teju astoņu mēnešu ilgušais ceļojums mums bija noslēdzies.

Kā zina gan izspēļu dalībnieki, gan praktizējoši juristi, ikvienu labu stāstu noslēdz secinājums. Kāds ir mūsējais – kāpēc bija tā vērts censties un kāpēc to iesakām arī citiem? Papildus izmērāmajam rezultātam ieguvums, protams, bija iespēja piedalīties debatē, par ko šķēpus lauž gan tiesību akadēmiķi, gan praktizētāji – kā nodrošināt tiesību līdzsvaru interneta vidē? Tāpat novērtējām izdevību augt akadēmiski un profesionāli. Un, protams, ceļot. Bet visbūtiskākais izspēles ieguvums galu galā bija iespēja iepazīt lieliskus prātus no visas pasaules un kļūt par daļu no izspēļu dalībnieku ģimenes, kuras pārstāvjus var sastapt visā pasaulē – reģionāla un pasaules mēroga ietekmes uzņēmumos, organizācijās, birojos un iestādēs. Jeb, kā to noformulēja viena no sacensību tiesnesēm: būt juridiskās pasaules nākotnes veidotājiem.

Tāpēc vēlamies pateikt sirsnīgus paldies visiem, kas deva iespēju, virzīja, atbalstīja, palīdzēja un ticēja: komandas “vecākiem” – LU JF asociētajam profesoram Artūram Kučam un doktorantūras studentei Lolitai Bērziņai; mūsu Alma Mater, kas ik gadu novērtē izspēļu nozīmi un turpina tās finansiāli atbalstīt, – Latvijas Universitātes Juridiskajai fakultātei; mecenātiem – zvērinātu advokātu birojiem “Kļaviņš Ellex”, “Ecovis Convents”, “Loze & Partneri”, “Sorainen” un “FORT”, kā arī starpniekam –Latvijas Universitātes Fondam; tiesnešiem un sagatavotājiem – ASV viesprofesorei Džeinai Kērtlijai (Jane Kirtley), ZAB “Cobalt” advokātei Lindai Bīriņai, Satversmes tiesas padomniekam Kristapam Tamužam, LU JF docentam Arnim Bukam, LU JF doktorantūras studentei Zanei Sedlovai, kā arī iepriekšējo LU JF Price komandu dalībniekiem – Agitai Sprūdei, Lindai Reneslācei, Krišjānim Bušam, Domenico Grazioso, Laurai Jambuševai, Madarai Locānei; lielākajiem faniem – ģimenēm un draugiem; viesmīlīgajiem Ukrainas draugiem par uzņemšanu – Ukrainas Nacionālās universitātes Kijevas Mohilas akadēmijai (National University of Kyiv-Mohyla Academy) un Ukrainas Mediju tiesību institūtam (Media Law Institute); superīgajai komandai, kas līdz pat beigām (un, cerams, arī turpmāk) saglabāja cīņas sparu un komandas garu – mums pašiem.

Nākmgad apņemamies nodot stafeti, svētību un padomu Price 2016/17 LU JF komandai.

Apskatīt mūsu gaitas un sekot nākamās komandas piedzīvojumiem var interneta vietnē: https://www.facebook.com/PriceMootLatviaTeam.

Agneta Rumpa, LU JF studente, Price Mediju tiesību izspēles 2015/16 dalībniece

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
.
19. Aprīlis 2016 / 22:14
0
ATBILDĒT
Malači! Un kompliments autorei par tik "garšīgi uzrakstītu" rakstu.
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties