30. Maijs 2016 11:13
Jaunumi
Valsts kontrole: trūkumi Datu valsts inspekcijas iekšējās kontroles sistēmā rada bažas par efektīvu un tiesisku līdzekļu izlietošanu
3

Datu valsts inspekcijas darbības nodrošināšanai pērn papildus piešķirti 314 330 eiro, taču Valsts kontrolei revīzijā nav izdevies pārliecināties par šīs summas nepieciešamību un efektīvu izlietošanu atbilstoši mērķiem. Šādu situāciju radījuši trūkumi Datu valsts inspekcijas iekšējās kontroles sistēmā, ierobežojot izlietoto finanšu līdzekļu izsekojamību.

Datu valsts inspekcijas darbības nodrošināšanai pērn tika plānoti finanšu līdzekļi 711 789 eiro apmērā, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājušies par 314 330 eiro jeb 76%. Kā informē iestādē, papildu finansējums 75 336 eiro apmērā piešķirts, lai saskaņā ar Kredītinformācijas biroju likumu nodrošinātu kredītinformācijas biroju licences izsniegšanu un to darbības uzraudzību personu datu apstrādes jomā, bet atlikušie 238 994 eiro -, četru jaunu amata vietu izveidei, lai nodrošinātu Eiropas Savienības tiesību aktu prasību ievērošanu personas datu apstrādes jomā.

Valsts kontrole nevarēja iegūt pietiekamus pierādījumus un pārliecināties par Datu valsts inspekcijai piešķirtā finansējuma vismaz 238 994 eiro apmērā izlietojuma atbilstību paredzētajiem mērķiem, kas veido 76% no Datu valsts inspekcijai funkciju izpildei 2015. gadā papildus piešķirtā finansējuma, jo būtiski trūkumi Datu valsts inspekcijas iekšējās kontroles sistēmā ierobežoja veikto funkciju un šīm darbībām izlietoto finanšu līdzekļu izsekojamību.

“Datu valsts inspekcijā iekšējā kontroles vide nav izveidota atbilstoši normatīvajiem aktiem, tajā skaitā ne tikai nav apstiprināta iestādes funkcijām atbilstoša iestādes struktūra un nav ieviesta iestādes personāla vadības politika, kas spētu nodrošināt atbilstošu personālu iestādes mērķu sasniegšanai, bet nav arī izstrādātas un apstiprinātas procedūras būtisku iestādes procesu īstenošanai,” par pārbaudē konstatēto stāsta valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Valsts kontroles ieskatā būtu nepieciešams ieviest, piemēram, konkrētas procedūras pārbaužu veikšanai, kas nodrošinātu loģisku, viegli pārskatāmu un kontrolējamu atbildīgo darbinieku rīcību, veikto darbību pēctecību, kontroli pār sasniegtajiem rezultātiem, finanšu un citu resursu efektīvu un lietderīgu izmantošanu, tā ievērojot labas pārvaldības principus.

Datu valsts inspekcija ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga personas datu apstrādi un aizsardzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Cietusī
31. Maijs 2016 / 11:57
0
ATBILDĒT
DVI veikto pārbaužu veikšana, kas balstīta uz Tiesiskās paļāvības principa skrupulozu ievērošanu un aprobežotība tikai ar paskaidrojumu pieprasīšanu, taču to nevērtēšanu atbilstoši likumu normām, rada nopietnas bažas fizisko personu datu drošībai, ko veic tiesībsargājošās iestādes (tiesa, policija, prokuratūra). DVI nodrošina tiesībsargājošo iestāžu rīcības absolūtumu, kas pretrunā Satversmei. Vadītājas nomaiņa šobrīd vēl nav pierādījusi, ka sistēmā kaut kas būtu mainījies.
atvainojiet
31. Maijs 2016 / 08:58
0
ATBILDĒT
“Datu valsts inspekcijā iekšējā kontroles vide nav izveidota atbilstoši normatīvajiem aktiem, tajā skaitā ne tikai nav apstiprināta iestādes funkcijām atbilstoša iestādes struktūra un nav ieviesta iestādes personāla vadības politika, kas spētu nodrošināt atbilstošu personālu iestādes mērķu sasniegšanai, bet nav arī izstrādātas un apstiprinātas procedūras būtisku iestādes procesu īstenošanai,”
Un kāpēc joprojām nav notikusi iestādes vadības tīrīšana?
nedomāju vis > atvainojiet
31. Maijs 2016 / 10:04
0
ATBILDĒT
Vai tad nupat kā nenotika iestādes maiņa?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties