31. Marts 2014 13:25
Jaunumi
Kalvim Torgānam 75: jubilejas izstāde un grāmatas atvēršanas svētki
Profesoram Kalvim Torgānam šodien aprit 75 gadu jubileja, kuru atzīmējot LU Mazajā aulā notiks arī viņa jaunās papildinātās grāmatas "Saistību tiesības" atvēršanas svētki.
Māris Kaparkalējs

Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Raiņa bulvārī 19, 2.stāvā, 203. telpā, no 31.marta līdz 30.aprīlim apskatāma LU Juridiskās fakultātes profesora Kalvja Torgāna mācību grāmatu un publikāciju izstāde, kas veidota par godu profesora 75 gadu jubilejai. Tā aprit šodien, 31.martā, kad notiks arī profesora jaunās papildinātās grāmatas "Saistību tiesības" atvēršanas svētki.

Kalvis Torgāns ir LU Civiltiesisko zinātņu katedras profesors, habilitētais tiesību doktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, zvērināts advokāts Latvijas advokātu kolēģijā. Laikā no 2008.gada februāra līdz 2014.gada marta beigām vienlaikus bijis arī Augstākās tiesas Senāta senators, tiesnesis.

Kolēģu vērtējumā - „Civillietu departamenta spožākā zvaigzne”

K.Torgāns par Augstākās tiesas Civillietu departamenta senatoru kļuva 2008.gadā. Sasniedzot maksimālo tiesneša amata vecumu, 2009.gadā viņa pilnvaras atbilstoši tā brīža likumā noteiktajai iespējai tika pagarinātas par pieciem gadiem. Tādējādi šodien, 31.martā, K.Torgānam beidzas likumā noteiktais tiesneša pilnvaru termiņš.

„Meistars - augstākās raudzes profesionālis juridiskajā laukā,” - tā K.Torgānu raksturo Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, uzsverot, ka Augstākās tiesas tiesnešiem tā ir bijusi vērtīga skola - strādāt kopā ar civiltiesību lielāko autoritāti, mācīties no viņa domām, darba metodēm, diskusijām.

Savukārt Augstākās tiesas Civillietu departamenta priekšsēdētājs Zigmants Gencs profesoru sauc par Civillietu departamenta spožāko zvaigzni, kaut arī viņa laiks tiesneša amatā bijis salīdzinoši neilgs - sešus gadus.

Kā norāda Augstākā tiesa, K.Torgāna zināšanas, pieredze un autoritāte bijuši labākie argumenti ne tikai diskusijās par tieslietām, bet arī judikatūras veidošanā un likumprojektu darba grupās.

Profesora dzīves un darba gājums

K.Torgāns 1962.gadā ar izcilību absolvējis Latvijas Valsts universitātes Ekonomikas un juridisko fakultāti, un kopš tā laika visu darba dzīvi ir saistījis ar LU Ekonomikas un juridisko, vēlāk - Juridisko fakultāti. Mērķtiecīgi turpinājis zinātnisko un pedagoģisko darbu, sākot ar asistenta amatu, aspirantūru, vecāko pasniedzēju, tad kļūstot par docentu, 1985.gadā ievēlēts par profesoru, četrpadsmit gadus vadījis civiltiesisko zinātņu katedru, divas reizes bijis fakultātes dekāns.

K.Torgāns devis ievērojamu ieguldījumu juridisko zinātņu attīstībā valstī, kā LU mācībspēks un tiesībzinātnieks sniedzis nozīmīgu pienesumu Senāta judikatūras attīstībā, joprojām ir viens no visatzītākajiem, augstāk vērtētajiem un cienījamākiem mācībspēkiem, kā arī profesionālis un autoritāte civiltiesību jomā.

Apveltīts ar lielām darba spējām, ko apliecina pēdējo gadu plašais publikāciju klāsts, gandrīz katru gadu arī pa vienai jaunai grāmatai. Vadījis vairāku zinātnisko grantu izpildi.

2009. gadā apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni (trešā šķira). Saņēmis Tieslietu sistēmas I pakāpes Goda zīmi, LU Gada balvu par zinātniskās skolas izveidošanu, LZA Dītriha Lēbera balvu un citas atzinības, kā arī 2013.gadā ieguvis Augstākās tiesas Temīdas balvu nominācijā „Gada cilvēks–2013”.

Profesora K.Torgāna galvenie pētījumi un lektora darba virzieni ir civiltiesības, civilprocess, salīdzinošā jurisprudence, patērētāju tiesību aizsardzība. Profesors ir piedalījies vairāk nekā 30 likumprojektu sagatavošanā un darba grupās, sniedzis atsauksmes par apmēram 70 normatīvo aktu sagatavošanu.

Izstādes krājums

Izstādē LU Bibliotēkā ir apskatāmas vairāk nekā 60 nozīmīgas profesora zinātniskās publikācijas un monogrāfijas, raksti zinātniskajos žurnālos un rakstu krājumos un mācību līdzekļi.

K.Torgāns ir arī viens no ilggadējiem „Jurista Vārda” autoriem, kam žurnāla Autoru katalogā uzkrāti jau vairāk nekā 25 raksti. Tāpat profesors darbojies „Jurista Vārda” Zinātniski konsultatīvajā padomē.

Izstādē apskatāmi izdevumi no LU Bibliotēkas krājuma, kā arī daži ārzemju izdevumi no profesora personīgās grāmatu kolekcijas. Profesoram veltītajā jubilejas izstādē apskatāma arī jaunākā, 2014.gada martā iznākusī mācību grāmata "Saistību tiesības", kuras atvēršanas svētki notiks šodien LU Mazajā aulā plkst. 16:00.

Izstādē apskatāmo izdevumu saraksts.

Uz izstādi laipni aicināti visi interesenti!

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties