13. Jūlijs 2004 /NR. 26 (331)
Skaidrojumi. Viedokļi
Komercreģistra publicitāte

Komercreģistra publicitāte

Dipl. iur. EVIJA SLICĀNE, SIA “Juridiskais birojs Lapsa un partneri” juriste, – “Jurista Vārdam”


Foto: no personiskā arhīva

I. Komercreģistra publicitātes funkcija

Pirms Komerclikuma (turpmāk tekstā – KCL) pieņemšanas kā viens no būtiskākajiem “veco” likumu trūkumiem tika norādīta nepietiekamā trešo personu aizsardzība komerciālajā apgrozībā. Tā, piemēram, uzņēmējsabiedrību iekšējie dokumenti (dibināšanas līgums, statūti u.c.) nereti tika pielīdzināti normatīva rakstura noteikumiem. Trešās personas, piemēram, netika aizsargātas, ja sabiedrības izpildinstitūcija nebija ievērojusi iekšējos dokumentos noteiktos ierobežojumus pārstāvēt sabiedrību vai rīkoties ar sabiedrības mantu.1 Šāds tiesiskais regulējums neveicināja drošas un stabilas komerciālās apgrozības attīstību, tāpēc bija nepieciešams minēto regulējumu mainīt.

Trešo personu aizsardzības nolūkā KCL tika ietverts komercreģistra publicitātes regulējums – KCL 12.pants, kas gandrīz pilnībā pārņemts no Vācijas Tirdzniecības kodeksa (Handelsgesetzbuch, turpmāk tekstā – HGB) 15.paragrāfa tiesību normām. KCL 12.panta tiesību normās ir iestrādātas arī 1968. gada 9. marta direktīvas 68/151/EEK “Par tādu nodrošinājumu koordināciju, ko sabiedrību dalībnieku un citu personu interešu aizsardzībai dalībvalstis prasa no sabiedrībām Līguma 58. panta otrās daļas izpratnē, lai izveidotu līdzvērtīgus nodrošinājumus visā Kopienā” (turpmāk tekstā – direktīva 68/151/EEK) prasības.
Ar KCL 12.pantā ietvertajām tiesību normām gan tiek aizsargātas ne tikai trešās personas, bet arī komersanti. Proti, komercreģistra publicitāte izpaužas gan kā trešo personu paļaušanās jeb uzticības aizsardzība (ierakstu publiskā ticamība, ko regulē KCL 12.panta otrā un trešā daļa), gan arī kā komersantu un citu ieinteresēto personu aizsardzība (pareizu ierakstu saistošais raksturs, ko regulē KCL 12.panta pirmā daļa). Tādējādi nevar piekrist juridiskajā literatūrā paustajam viedoklim, ka KCL 12.pants regulē “publiskās ticamības principu jeb ierakstu saistošo raksturu”2. Ierakstu publiskā ticamība un ierakstu saistošais raksturs ir nevis identiski, bet gan divi dažādi komercreģistra publicitātes izpausmes veidi.

1.1. Konstitutīvs un deklaratīvs ieraksts

Komercreģistra publicitāte ir cieši saistīta ar jēdzienu “komercreģistrā ierakstāmas ziņas”, jo publiskās ticamības princips un ierakstu saistošais raksturs attiecas tikai uz tādām ziņām, kas ir ierakstāmas komercreģistrā. To, kādas ziņas ir ierakstāmas komercreģistrā, nosaka nevis KCL 12.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties