21. Februāris 2012 /NR. 8 (707)
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīmes – grozīt vai interpretēt
Mg.iur.
Evija Novicāne
zvērināta advokāte, sertificēta maksātnespējas procesa administratore 
Mg.iur.
Kaspars Novicāns
zvērināts advokāts, sertificēts maksātnespējas procesa administrators 

SIA "Palink" maksātnespējas procesa pasludināšana rosinājusi atsākt diskusiju par Maksātnespējas likuma iespējamām nepilnībām. Šī notikuma kontekstā rodas jautājums, vai Maksātnespējas likuma 57. panta noteikumi ir pietiekami efektīvi, lai varētu izpildīt maksātnespējas tiesiskā regulējuma galveno uzdevumu – aizsargāt darbotiesspējīgos komersantus un laikus likvidēt maksātnespējīgos. Jāņem vērā, ka efektīvs maksātnespējas tiesiskais regulējums ir stabilas un konkurētspējīgas komercdarbības vides priekšnoteikums, tādēļ būtu lietderīgi saskatīt esošās nepilnības un tās novērst.

Raksta mērķis ir izvērtēt Maksātnespējas likuma 57. panta otrajā un trešajā punktā noteikto maksātnespējas procesa pazīmju atbilstību mūsdienu tendencēm un starptautiskās pieredzes ieteikumiem, tādējādi rosinot plašāku diskusiju par juridiskās personas maksātnespējas procesa pazīmju grozīšanas un pilnveidošanas nepieciešamību. Tā kā likuma grozījumu sagatavošanai nepieciešams zināms laiks, autori sniegs arī savu skatījumu par esošās Maksātnespējas likuma 57. panta redakcijas interpretēšanu.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju Maksātnespējas likuma izstrādē izmantotas Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautisko tirdzniecības tiesību komitejas (UNCITRAL) Vadlīnijas maksātnespējas tiesību politikas veidotājiem1 (turpmāk tekstā – UNCITRAL vadlīnijas), un tieši ar šīm vadlīnijām lielā mērā ir pamatots esošais maksātnespējas procesa pazīmju regulējums.2 Tādēļ autori rakstā īpašu uzmanību veltīs UNCITRAL vadlīniju satura analizēšanai.

 

Starptautiskās pieredzes skatpunkts

Domājot par starptautisko pieredzi maksātnespējas tiesiskā regulējuma jomā, pirmām kārtām prātā nāk UNCITRAL vadlīnijas, ko pēc skrupulozas dažādu valstu tiesiskā regulējuma izpētīšanas izdevusi Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautisko tirdzniecības tiesību komiteja.

ABONĒ 2024.GADAM!
Trīs iespējas Tavai izvēlei: mazais, vidējais un lielais abonements!
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
VĒL ŠAJĀ ŽURNĀLĀ
VĒL PAR ŠO TĒMU
VĒL ŠAJĀ NOZARĒ
VĒL ŠAJĀ RUBRIKĀ
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties