12. Marts 2019 14:18
Studenta Vārds
LU studenti iegūst 3. vietu starptautiskā šķīrējtiesas procesa izspēlē investīciju tiesībās
No komandas arhīva

No 4. līdz 8. martam Frankfurtē, Vācijā, norisinājās starptautiskā šķīrējtiesas procesa izspēle investīciju tiesībās. Šogad prestižajās studentu sacensībās piedalījās 46 augstskolu komandas un Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes studenti kvalificējās pusfinālam, iegūstot godpilno 3. vietu.

Frankfurtes starptautiskā šķīrējtiesas procesa izspēle investīciju tiesībās (Frankfurt Investment Arbitration Moot Court) šogad norisinājās jau 12. reizi. Tā ir viena no sešām prestižākajām (grand slam) izspēlēm pasaulē.

Latvijas Universitāti pārstāvēja Inita Čīma, Elvis Grinbergs, Katrīna Annija Ročāne un Sabīne Zaula, bet komandu trenēja LU JF pasniedzēja Linda Reneslāce.

Izspēles kāzusā tika aptvertas dažādas ar investīciju tiesībām un šķīrējtiesas procesu saistītas problēmas. Tostarp studentiem bija jāvērtē, kā teritorijas maiņa ietekmē investīcijas un investora aizsardzību, vai šķīrējtiesas kompetencē ir vērtēt cilvēktiesību pārkāpumus, kādos gadījumos investīciju strīdos ir pieļaujama amicus curiae pieaicināšana, un citi jautājumi.

Pirmajā izspēles dienā Latvijas Universitāte no 46 komandām iekļuva komandu labāko 16 komandu lokā un tādējādi kvalificējās izslēgšanas kārtām. Astotdaļfinālā komanda sacentās ar pagājušā gada izspēles uzvarētājiem- Singapūras Nacionālo Universitāti. Pēc intensīviem izspēļu raundiem komanda iekļuva ceturtdaļfinālā, kurā sacentās ar mājiniekiem – Gētes Universitāti. Arī ceturtdaļfinālā komanda startēja veiksmīgi un kvalificējās pusfinālam, kurā godpilni piekāpās izspēles uzvarētājiem- Maskavas Valsts Starptautisko attiecību institūtam (MGIMO). Otro vietu ieguva Vīnes Universitāte.

Izspēlē kopumā piedalījās 46 spēcīgas komandas no dažādām pasaules valstīm, tostarp Jeila Universitāte (Yale University), Singapūras Nacionālā Universitāte (National University of Singapore), Singapūras Menedžmenta Universitāte (Singapore Management University), Karalienes Mērijas Universitāte Londonā (Queen Mary University of London), Nacionālā Juridiskā Universitāte Deli (National Law University Delhi), Johana Volfganga Gētes Universitāte (Johann Wolfgang Goethe-Universität), Amsterdamas Universitāte (University of Amsterdam) un Džordža Vašingtona Universitāte (George Washington University).

LU komandu uz panākumiem virzīja ne tikai viņu pašu un treneres mērķtiecība, bet arī daudzu citu atbalsts. Komanda saka lielu paldies visiem starptautisko tiesību un šķīrējtiesas procesa tiesību speciālistiem, kā arī iepriekšējiem izspēļu dalībniekiem, kas piedalījās komandas treniņos, un citādi atbalstīja komandu: Valtam Neretam, Agitai Sprūdei, Daniela Kasikam (Daniel Kaasik), Katrīnai Salmgriezei, Guntai Bambānei, Ievai Baumanei, Aleksejam Aniščenko (Alexey Anischenko), Lizavetai Trakhalinai (Lizaveta Trakhalina), Jekaterinai Škarbutai (Ekaterina Shkarbuta), Ingai Kačevskai, Gaļinai Žukovai un Dainim Pudelim, kā arī runas mākslas pasniedzējai Rutai Vītiņai.

Jo īpašu paldies komandas dalībnieki saka zvērinātu advokātu birojam “Sorainen”, kas atbalstīja komandas dalību izspēles priekšsacīkstēs Parīzē, kā arī LU, kas deva iespēju piedalīties ne vien fināla kārtā Frankfurtē, bet arī priekšsacīkstēs Ženēvā.

Visbeidzot komanda izsaka pateicību visiem izspēles organizatoriem, it īpaši Arnem Fuks (Arne Fuchs), Sabīnei Konrādai (Sabine Konrad), Paulīnei Valdei (Pauline Walde), kā arī Kristofam Gubertam de Bruē (Christophe Gubiert de Bruet) par iedvesmu.

Inita Čīma, Elvis Grinbergs, Katrīna Annija Ročāne un Sabīne Zaula, LU komandas dalībnieki

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties