6. Marts 2019 09:26
Jaunumi
Noslēdzies Valsts policijas projekts kiberdrošības veicināšanai

Valsts policijas īstenotā projekta laikā būtiski uzlabota Valsts policijas kapacitāte gūt pierādījumus un veikt kibernoziegumu izmeklēšanu, veiktas vairāk nekā 300 policistu apmācības darbā ar jauno tehniku un programmatūru un dažādām kibernoziedzības izmeklēšanas aktualitātēm. Tāpat papildināts Valsts policijas Nepilngadīgo lietu inspektoru rīku klāsts, izstrādājot Valsts policijas mobilajā lietotnē “Mana drošība” sadaļu par drošību internetā. Vienlaikus veikta plaša informatīvi izglītojoša drošības kampaņa “Nedalies ar svešinieku”, vēršot iedzīvotāju uzmanību dažādiem drošības riskiem internetā un iespējām sevi no tiem pasargāt.

Iekšējā drošības fonda līdzfinansētā projekta “Valsts policijas kapacitātes pilnveidošana ar augsto tehnoloģiju palīdzību izdarīto noziedzīgo nodarījumu prevencijā un apkarošanā” īstenošanas laikā, līdz 2019. gada februāra izskaņai, Valsts policijas materiāltehniskā bāze papildināta ar dažādām ierīcēm pierādījumu iegūšanai, uzglabāšanai un tālākais izmantošanai izmeklēšanas vajadzībām. Vienlaikus organizētas likumsargu kvalifikācijas celšanas apmācības. Jāuzsver, ka jaunās ierīces ir nozīmīgs solis kibernoziegumu izmeklēšanas kapacitātes stiprināšanā, jo iepriekš infotehnisko apskašu veikšanai bija nepieciešams ilgs laika un arī papildus resursu patēriņš, bet tagad, līdz ar jauno ierīču saņemšanu, iecirkņa darbinieki paši varēs veikt nepieciešamās pamatdarbības maksimāli īsākā laika posmā.

Savukārt prevencijas jomā izveidots jauns rīks, ko turpmāk Valsts policijas Nepilngadīgo lietu inspektori pielietos stāstot skolēniem par drošību interneta vidē. Jaunais rīks ir izstrādātā sadaļa “Drošība internetā” Valsts policijas lietotnē “Mana drošība”. Tās mērķis ir izglītot galvenokārt jauniešus, tomēr tā būs noderīga ikvienam, kam interesē ar interneta drošību saistītie jautājumi. Lietotnē ar testu palīdzību ir iespēja pārbaudīt savas zināšanas gan par drošu profilu un rīcību tīmeklī, arī uzzināt aktuālus drošības padomus, kas būs noderīgi internetā uzturētā saziņā ar citām personām. Jāatzīmē, ka Valsts policijas lietotne paredz iespēju tiešsaistē informēt par aizdomīgu saturu, nosūtot ekrānšāviņus un saiti, kā arī ir pieejama iespēja ārkārtas situācijā sazināties ar Valsts policiju un citiem dienestiem, tostarp nosūtot savas atrašanās vietas koordinātas. Lietotne “Mana drošība” ir bez maksas un brīvi pieejama ikvienam interesentam. To var lejuplādēt Google Play un Apple Store veikalos.

Tāpat projekta laikā īstenota plaša sabiedrību informējoša kampaņa “Nedalies ar svešinieku”, vēršot uzmanību tādām aktualitātēm, kas saistās ar vieglprātīgu uzticēšanos svešiniekam internetā, personīgo datu drošību, intīma rakstura sarakstēm un tā saucamajām romantiskajām krāpšanām, arī krāpšanām, kas saistīti ar komercdarbības traucēšanu izspiešanas nolūkos un citām saistītām aktualitātēm. Kampaņas laikā tika nodrošināta plaša auditorijas aptvere visā valstī, uzrunājot gan jauniešus, gan vidējā un vēcākā gada gājuma iedzīvotājus. Tika izmantoti gan sociālo tīklu risinājumi, gan sabiedriskās attiecības un reklāma, tostarp radio, vidē un kinoteātrī. Ar kampaņas laikā izstrādātajiem materiāliem un dažādām publikācijām tika sasniegts ievērojams skaits iedzīvotāju, sociālajos tīklos vien sasniedzot 400 000 cilvēku.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties