28. Februāris 2019 15:11
Studenta Vārds
Starp "Pastel de Belém" receptēm un tradicionālām medicīnas zināšanām
Krista Asmusa-Solanki, Maruta Kalpinova, Elīna Luīze Vītola un Gabriela Šantare
No komandas arhīva

Viens no galvenajiem tūristu pienākumiem Portugālē ir nogaršot viņu "Pastel de Belém" saldās maizītes. Nostāstos minēts, ka patieso šī garduma recepti zinot vien pieci cilvēki, un tā ne reizi nav pierakstīta, bet paliek Portugāļu atmiņās un mantojumā, kas tiek nodots paaudzēs. Arī viens no šā gada Filipa K. Džesupa starptautisko tiesību izspēles kāzusa elementiem ir noskaidrot, vai starptautiskā sabiedrība aizsargā pirmiedzīvotāju tradicionālās zināšanas, kas tiek nodotas mutvārdu mantojumos un pārstāstos, bet nav pierakstītas.

No 2019. gada 21. līdz 23. februārim Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) komanda piedalījās pasaulē prestižāko starptautisko publisko tiesību sacensību – Filipa K. Džesupa tiesas procesa izspēles Eiropas sadraudzības spēlēs (Phillip C. Jessup International Law Moot Court Competition European Friedly), kurās kopumā piedalījās 17 komandas. Latviju un LU pārstāvēja JF studentes Gabriela Šantare, Elīna Luīze Vītola, Maruta Kalpinova un Krista Asmusa-Solanki. Pēc sīviem priekšsacīkšu raundiem pret Somijas, Slovākijas, Maltas un Jordānijas komandām, komanda iekļuva pusfinālā (t.i., četru labāko komandu vidū). Pēc pusfināla kopvērtējumā komanda ieguva līdz šim augstāko rezultātu, kāds Latvijai sasniegts Eiropas sadraudzības spēļu ietvaros – 3. vietu. Turklāt sacensību ietvaros komandas dalībniece Krista Asmusa-Solanki tika atzīta par septīto labāko oratori šajās sacensībās.

Izspēles kāzusā iekļauti četri starptautisko publisko tiesību jautājumi, proti, privāta uzņēmuma darbību attiecināmība uz valsti un valsts atbildība par šāda uzņēmuma rīcību; vides aizsardzība, aizsargājamu dzīvnieku starptautiski tiesiskā regulējuma ievērošanas principi un valsts pozitīvie un negatīvie pienākumi, kas saistīti ar to (tajā skaitā piesardzības princips, pienācīgas rūpības jautājumi, pienākums konsultēties un citi); cilvēku grupas tiesību uz kultūru un reliģijas brīvību aizsardzība, tradicionālo zināšanu izmantošanas noteikumi, tā loma starptautiskajā intelektuālā īpašuma regulējumā, kā arī kompensācija par pārkāpumiem tradicionālo zināšanu prettiesiskā izmantošanā.

Jau 2019. gada 29. martā LU komanda dosies aizstāvēt Latvijas vārdu sacensībās Vašingtonā, ASV. Turēsim īkšķus!

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties