28. Februāris 2019 09:13
Jaunumi
Noslēgušās ikgadējās Notāru dienas: Latvijas cilvēku juridiskās dzīves aktualitātes – nekustamais īpašums un mantojuma lietas

Ar nekustamo īpašumu saistīti jautājumi un mantojuma lietas – tēmas, kas Latvijas cilvēku ikdienā ir nemainīgi svarīgas un aktuālas. To pierāda arī tikko aizvadītās kārtējās Notāru dienas, kas norisinājās 26. un 27. februārī. Papildus tam šogad Notāru dienās bija novērojams intereses pieaugums attiecībā uz lietām, kas skar laulāto mantiskās attiecības. Kopumā šogad Notāru dienās iespēju saņemt juridisku konsultāciju bez maksas izmantoja aptuveni 2 000 Latvijas iedzīvotāju.

Cilvēki Notāru dienās interesējās arī par dažādajām pilnvarojuma iespējām. Arī pati Notāru dienu iniciatore Latvijas Zvērinātu notāru padome šogad uzmanību veltīja vienam no pilnvarojumu veidiem – nākotnes pilnvarojumam, skaidrojot tā sniegtās iespējas un nepieciešamību.

Kā norāda Jānis Skrastiņš, “ar katru gadu arvien vairāk var secināt, ka Latvijas sabiedrība kļūst izglītotāka un nobriedušāka attieksmē pret juridiskajiem savas dzīves aspektiem. Jautājumi kļūst arvien kvalificētāki, un bieži vien ir nojaušams, ka cilvēks jau ir pieņēmis pareizo lēmumu un viņam ir nepieciešams tikai apliecinājums, ka to ir iespējams īstenot. Tas priecē, jo cilvēki sāk nopietnāk attiekties pret lietu sakārtošanu un domā par labāku nākotni, par iesaistīšanos savas dzīves plānošanā, par rīkošanos jau iepriekš, un tā ir nobrieduša cilvēka un sabiedrības pazīme – neizlaist savas dzīves grožus no rokām un neatstāt svarīgas lietas pašplūsmā”.

Tajā pašā laikā notāru novērojumi liecina, ka cilvēki mēģina atrast juridiskus risinājumus savstarpējo attiecību problēmām. “Diemžēl ir sajūta, ka cilvēkiem pasliktinās attiecības un viņi nespēj vai neprot tās risināt savstarpējās sarunās. Mantinieki nevar vienoties par mantojuma sadali. Testamentā mantas atstājēji vēlas atstumt tuvākos radiniekus no tiesībām pretendēt uz mantojumu. Bērni nezina, kāda ir bijusi vecāku griba un vēlme attiecībā uz īpašumiem. Varētu saukt vēl un vēl situācijas, kuras cilvēki nāk risināt zvērināta notāra kabinetā, bet kuru pamatā patiesībā ir emocijas. Taču uzticību un cieņu ar līgumu nepielīgsi…,” uzsver Jānis Skrastiņš.  

Tāpat gadu no gada atklājas arī tipiskās kļūdas, ko cilvēki joprojām pieļauj, un notāriem arvien jāatgādina – iegādājoties vai mantojot īpašumu, nekavējoties reģistrēt īpašumtiesības, iegādājoties tehniku vai transportlīdzekli, neatlikt tā pārreģistrēšanu uz sava vārda. Tās ir minimāli obligātās darbības, kuras neveicot, var nonākt pie lieliem zaudējumiem un neērtībām.

Kopumā Notāru dienās visvairāk iedzīvotāju zvērinātu notāru birojos konsultēti Rīgā, Jelgavā, Rēzeknē, Liepājā un Daugavpilī. Taču uzmanības vērti iesaistīšanās ziņā ir bijuši cilvēki Siguldā, Ogrē un Bauskā, kur, ņemot vērā kopējo iedzīvotāju skaitu, aktivitāte ir vērtējama kā salīdzinoši augsta. “Ļoti aktīvi cilvēki izmantoja attālinātās konsultācijas iespējas, t.sk. sarakstē Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā www.latvijasnotars.lv, kas liecina, ka mūsdienu dzīves stilā tehnoloģiju nozīme ikdienā ir nenoliedzama,” rezumē Jānis Skrastiņš. Aktīvākās Notāru dienās ir bijušas sievietes ap 50 gadiem ar augstāko izglītību.

Par Notāru dienām

Notāru dienas notiek jau 14. gadu, un šo gadu laikā iespēju saņemt padomu tādos jautājumos kā darījumi ar nekustamo īpašumu, mantojuma lietas, laulību līgumi, dāvinājuma līgumu riski, laulības šķiršanas, uzturlīgumi, pilnvaras, īres un nomas jautājumi un citas izmantojuši gandrīz 40 000 Latvijas iedzīvotāju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties