6. Februāris 2019 11:52
Jaunumi
2018. gadā ievērojami palielinājies valsts budžetā atgūto uzturlīdzekļu apjoms

2018. gadā, salīdzinot ar 2017. gadu, uzturlīdzekļu piedziņas lietās regresa kārtībā atgūto naudas līdzekļu apjoms palielinājies par 43% jeb 2 394 833 eiro. Kopumā gada laikā tiesu izpildītāji piedziņas procesā šīs kategorijas lietās valsts budžetā atguvuši gandrīz 8 miljonus eiro.

“Bērna nodrošināšana ar uzturlīdzekļiem visupirms ir vecāku pienākums, un nekādi apstākļi nevar atbrīvot vecākus no pienākuma dot uzturu savam bērnam vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā. Tāpēc fakts, ka 2018. gadā, salīdzinot ar 2017. gadu, par 43 % pieaudzis atgūto uzturlīdzekļu apmērs, ir zīmīgs tiesu izpildītāju darba efektivitātes rādītājs. Neapšaubāmi, negodprātīgo vecāku motivāciju turpināt izvairīties no pienākuma uzturēt savus bērnus mazina arī grozījumi Krimināllikumā, kas paplašina pamatu kriminālatbildības ierosināšanai par šāda veida noziedzīgu rīcību, kā arī ieviestie transporta un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumi,” norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja vietniece Iveta Kruka.

Uzturlīdzekļu piedziņai nonākot pie zvērināta tiesu izpildītāja, parādniekam jārēķinās, ka parāda atgūšanas procesā var tikt vērsta piedziņa uz parādnieka darba algu, pensiju, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, kustamo mantu, kā arī nekustamo īpašumu.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) sniegto informāciju tā 2018. gadā ir pieņēmusi 227 lēmumus par transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu. Minētā aizlieguma piemērošana ir galējais līdzeklis, un tā mērķis nav sodīt uzturlīdzekļu nemaksātāju, bet vispirms aizsargāt bērnu tiesības un veicināt vecāku pienākuma pildīšanu – uzturlīdzekļu maksāšanu.

Par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai UGFA lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt un dot uzturu saviem bērniem, uzturlīdzekļu parādnieku var saukt pie kriminālatbildības, kā sodu piemērojot īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. 2018. gadā kriminālprocesa uzsākšanas izvērtēšanai nosūtīti 269 iesniegumi.

Lai parāds netiktu nodots piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, uzturlīdzekļu parādnieks var vērsties UGFA ar iesniegumu, lūdzot noslēgt vienošanos par kārtību, kādā viņš veiks uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus. Tomēr jāņem vērā, ka vienošanos ar UGFA iespējams noslēgt tikai tādā gadījumā, ja uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti bez tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu. 2018. gadā noslēgtas 1024 šādas vienošanās. Plašāka informācija par vienošanās noslēgšanu pieejama UGFA mājaslapā www.ugf.gov.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties