5. Februāris 2019 09:05
Jaunumi
Valsts prezidents aicina jauno Saeimu pilnveidot likumdošanas procesu un celt likumu kvalitāti

Valsts prezidents Raimonds Vējonis iesniedzis 13. Saeimā priekšlikumus likumdošanas procesa pilnveidošanai. Lai celtu likumu izstrādes kvalitāti un veicinātu sabiedrības uzticēšanos valsts varai, Valsts prezidents rosina izdarīt izmaiņas Saeimas kārtības rullī.

Lai padarītu likumdošanas procesu caurskatāmāku un dotu iespēju ērtā un viegli uztveramā veidā iepazīties ar likumu normu pamatojumiem, kā arī nodrošinātu informāciju par to, kādas personas piedalījušās likuma izstrādē, Valsts prezidents rosina noteikt, ka, iesniedzot priekšlikumus likumprojektam, rakstveidā ir jāsniedz gan priekšlikumu pamatojums, gan informācija par konsultācijām, kas notikušas priekšlikumu sagatavošanas gaitā.

Tāpat Valsts prezidents atkārtoti rosina izdarīt izmaiņas Saeimas Kārtības rullī, lai trešajā lasījumā nebūtu pieļaujama tādu priekšlikumu izskatīšana, kas ir ārpus iepriekšējos lasījumos apspriestā likumprojekta mērķa un tvēruma. “Tas ļautu izvairīties no sasteigtiem pēdējā brīža risinājumiem, kuros ir liela kļūdu iespēja,” savā vēstulē Saeimai norāda Valsts prezidents.

Valsts prezidents arī rosina noteikt, ka pirms likumprojekta iesniegšanas visiem likumprojektiem turpmāk izstrādājamas anotācijas. Tas ļautu pilnvērtīgāk izvērtēt likumprojektu iespējamo ietekmi un dot lielāku skaidrību gan likumdevējam, gan sabiedrībai kopumā par to, kādēļ likums vajadzīgs un kādu jautājumu risināšanai jaunais regulējums tiek rosināts.

Savā vēstulē 13. Saeimai Valsts prezidents norāda, ka jau vairākkārt ir aicinājis Saeimu pilnveidot likumdošanas procesu un uzlabot likumu kvalitāti, 2016. gada 12. septembra un 2017. gada 18. augusta vēstulēs Saeimai sniedzot ierosinājumus un priekšlikumus likumdošanas procesa pilnveidošanai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties