31. Janvāris 2019 13:32
Jaunumi
KP 2019. gada prioritāte – konkurences kultūras stiprināšana publisku personu vidū

Konkurences padomes (KP) 2019. gada galvenās darbības prioritātes būs saistītas ar konkurences izpratnes un kultūras veicināšanas dažādu grupu vidū, pastiprinātu uzmanību vēršot tieši uz publiskām personām – valsti un pašvaldībām. Ņemot vērā pieaugošo uzņēmumu konsolidāciju, KP nozīmīgu darba lauku atvēlēs arī tirgus dalībnieku paziņotiem un nepaziņotiem apvienošanās darījumiem.

Par 2019. gada prioritārajām nozarēm KP izvirza pārtikas mazumtirdzniecību, finanses un apdrošināšanu, komunālos pakalpojumus, farmāciju un digitālo ekonomiku.

Iestāde prioritārās nozares un būtiskākās konkurences vides problēmas, kuru novēršanai nepieciešams rast risinājumu, izzina no iepriekšējos gados veiktajām izpētēm, sabiedriskās domas aptaujas rezultātiem, informācijas, kas iegūta no uzņēmējiem, to organizācijām, kā arī konkurences procesu aktualitātēm Baltijas un Eiropas Savienības valstīs.

Pērn veiktā sabiedriskās domas aptauja atklāja, ka sabiedrība – uzņēmēji, asociācijas, arī daļa pašvaldību – uzskata, ka Latvijā veselīgu konkurences attīstību kavē divas būtiskas problēmas: aizliegtas vienošanās iepirkumos un publisku personu darbības, kas rada nevienlīdzīgus konkurences apstākļus jeb diskriminē uzņēmējus. Tāpēc 2019. gadā KP turpinās pilnveidot konkurences regulējumu, veidojot individuālo ziņotāju – trauksmes cēlēju aizsardzību, sagatavojot priekšlikumus amatpersonu personiskai atbildībai par pieļautajiem konkurences pārkāpumiem, tāpat tiks turpināta konkurenci kavējošu darbību izvērtēšana, kas izriet no publisku personu rīcības vai normatīvajiem aktiem. Svarīgi, lai KP būtu ne tikai rekomendējoši advokācijas rīki, bet arī reālas pilnvaras vērsties pret publisku personu izraisītiem konkurences kropļojumiem.

Solis tuvāk vienlīdzīgiem konkurences apstākļiem Latvijā tika sperts otrdien, 29. janvārī, kad Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija apstiprināja iesniegtos grozījumus Konkurences likumā, kas sniegtu KP efektīvas pilnvaras vērsties pret publisku personu radītiem konkurences kropļojumiem. Komisija virzīja sagatavoto likumprojektu skatīšanai Saeimā otrajā lasījumā.

2019. gads ir KP trīsgadu darbības stratēģijas izpildes pēdējais gads, līdz ar to iestāde turpinās darboties četros definētajos pamatvirzienos – kapacitātes stiprināšana, atpazīstamība starptautiskā vidē, konkurences pārkāpumu novēršana, kā arī uzņēmēju un publisko personu izglītošana par godīgas konkurences principiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties