20. Decembris 2018 10:16
Jaunumi
Juridiskā komisija: notariālo pakalpojumu digitālā attīstība Latvijā ir paraugs citām valstīm

Notariālo pakalpojumu digitālā attīstība Latvijā ir paraugs citām valstīm. Latvija ir pirmā valsts ne tikai Baltijā, bet arī Eiropā, kas zvērināta notāra pakalpojumus piedāvā tiešsaistē. To uzsvēra Saeimas Juridiskās komisijas un Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas deputāti ikgadējā kopsēdē Latvijas Zvērinātu notāru padomē trešdien, 19. decembrī. 

Latvija vienmēr grib izvirzīties priekšgalā inovāciju jomā, taču dažkārt aizmirst paskatīties uz to, kas jau ir sasniegts. Notariāts vienmēr nāk ar jaunām inovācijām, un tas ir jānovērtē, uzsvēra Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns. Viņš arī atzīmēja, ka tradicionālā komisijas gada noslēguma sēde, kas notiek Latvijas Zvērinātu notāru padomē, ir labs veids, kā paskatīties uz gada laikā nozarē paveikto, kā arī lai pārspriestu nepieciešamās un īstenotās likumdošanas izmaiņas.

Kopš šī gada 1. jūlija konsultācija pie notāra var notikt arī videorežīmā, un notariālos pakalpojumus var saņemt attālināti. Attālināti iespējams, piemēram, izdot pilnvaru, piekrišanu, uzsākt mantojuma lietu, saņemt juridisku konsultāciju, nokārtot laulības šķiršanu, sagatavoties nekustamā īpašuma pirkšanas-pārdošanas darījumam un to noslēgt, kā arī sastādīt testamentu. Kā deputātiem sacīja Latvijas Zvērinātu notāru padomes pārstāvji, Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kura notariālos pakalpojumus piedāvā arī tiešsaistē.

Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere sēdē izteica atzinību notariāta mūsdienīgajam attīstības virzienam, atzīmējot, ka sasniegtais rezultāts kopš pieņemtajām likuma izmaiņām šī gada martā ir ļoti labs. Tāpat viņa sacīja, ka Tiesu politikas apakškomisija veltīs laiku, lai plašāk skaidrotu, kas Latvijas notariātā ir unikāls un kā mēs kā salīdzinoši maza, bet zinoša sabiedrība varam palīdzēt citiem līdzīgu projektu īstenošanā.

12. Saeima šī gada martā pieņēma grozījumus Notariāta likumā, kas to papildināja ar jaunu sadaļu “Elektroniskie akti un apliecinājumi”, tādējādi palielinot notariālo pakalpojumu pieejamību. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties