19. Decembris 2018 13:16
Jaunumi
Saeimas Juridiskā komisija: uzsāktā administratīvās atbildības regulējuma reforma ir jāturpina

Saeimas Juridiskā komisija lēma turpināt darbu pie administratīvās atbildības regulējuma reformas un pārnest Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ietvertos administratīvos sodus uz nozaru normatīvajiem aktiem. Tā ir daļa no 12. Saeimā jau atbalstītās administratīvās atbildības regulējuma reformas. 

Administratīvās atbildības likums, kurš stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī, cita starpā paredz, ka administratīvos pārkāpumus, par tiem piemērojamos sodus un amatpersonu kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā noteiks attiecīgo nozaru likumos vai pašvaldību saistošajos noteikumos. Nozares regulējošajos likumos varēs noteikt arī iestāžu pakalpojumu saņemšanas un citus ierobežojumus administratīvi sodītajām personām, kuras izvairās no soda.

“Ar šo reformu mēs atsakāmies no Administratīvo pārkāpumu kodeksa un ieviešam nozares likumos administratīvos sodus. Tādējādi mēs atteiksimies no padomju laikā ieviestas tiesību sistēmas un tas ir būtisks solis, pārejot uz Eiropas tiesību telpu,” pēc sēdes uzsvēra Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns, atzīmējot, ka jaunais regulējums būs arī ērtāks lietošanai.

Arī Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisija, kurai Juridiskā komisija bija deleģējusi jautājuma izskatīšanu, ar balsu vairākumu izteica atbalstu dekodifikācijas jeb administratīvos sodu pārnešanas uz nozaru normatīvajiem aktiem turpināšanai.

Deputāti vienojās, ka apakškomisija turpinās sekot līdzi likumprojektu, kuros ir iekļauta jauna nodaļa par administratīvās atbildības regulējumu, virzības gaitai, kā vienu no prioritāriem jautājumiem izvirzot soda samērīguma principa ievērošanu. Šobrīd Saeimā ir iesniegti 35 šādi likumprojekti.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins sēdē sacīja, ka likumprojektu sagatavošanai ir ieguldīts liels un ilgstošs darbs un dekodifikācijas neatbalstīšana varētu apdraudēt reformas īstenošanu kopumā.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji, kā arī vairāki nozares speciālisti apakškomisijas sēdē uzsvēra, ka neaicina atteikties no uzsāktās reformas vai atjaunot daļu no Administratīvo pārkāpumu kodeksa, taču rosināja izvērtēt dekodifikāciju no tiesvedības sistēmas un soda samērīguma viedokļa.

Iepriekš Juridiskā komisija bija aicinājusi citas Saeimas likumdošanas komisijas neskatīt likumprojektus, kuros ir iekļauta jauna nodaļa par administratīvās atbildības regulējumu, līdz Juridiskā komisija būs pieņēmusi konceptuālu lēmumu par iesāktās reformas virzību. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties