17. Decembris 2018 10:43
Studenta Vārds
Muhameda nedienas ar dzeloņstiepļu sankcijām un suitu tautastērpiem
Rihards Lonskis

2018. gada 7.-8. decembrī norisinājās jubilejas – XX profesora Kārļa Dišlera konstitucionālās tiesas procesa izspēle, kurā dalībnieki no Latvijas tiesību zinātņu izglītības iestādēm kaislīgi argumentēja savas pārstāvamās puses viedokli, lavierējot starptautisko publisko tiesību, starptautisko sankciju un cilvēktiesību uz informāciju, taisnīgu tiesu un īpašumu pītajos tīklos.

Šā gada kāzusa idejas autore bija Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās  – Kristīne Līce, kura kā iepriekšējā gada izspēles labākā tiesnese bija arī fināla tiesas sastāva priekšsēdētāja. Šogad, gluži kā iepriekšējos gados, ne tikai komandas izcēlās ar spēcīgu argumentāciju savas pozīcijas aizstāvēšanai, bet arī izspēles tiesneši pildīja savu pienākumu un centās pārliecināties par komandu spējām aizstāvēt šo pozīciju un noturēt vēsu prātu tiesnešu jautājumu laikā. Jāuzsver, ka nedz ceļš līdz finālam, nedz arī pati cīņa tajā nebija viegla, un tā nu procesa laikā izskanēja šādas pērles: “ANO Drošības padomes rezolūcija VII nodaļas ietvaros interpretējama tāpat kā starptautisks līgums VCLT kontekstā, līdz ar to nav saistošs suverēnam, jo tas nav paudis savu vēlmi tikt saistīts”; “Zaudējumi konstitucionālās sūdzības iesniedzējam secināmi un kompensējami no tā vien, ka subjekts gandrīz uzvarēja publiskajā iepirkumā”; “Konstitucionālās sūdzības iesniedzējam būtu jāvēršas ANO Starptautiskajā tiesā” un citi amizanti priekšlikumi.

Izspēļu rezultātā par XX konstitucionālās tiesas procesa izspēles uzvarētājiem tika atzīti komandas “Per aspera Ad astra/Caur ērkšķiem uz zvaigznēm” dalībnieki – Dzintra Vērpele, Linda Raubenheimere un Mārtiņš Aišpurs no Biznesa augstskolas “Turība”. Izspēles labākā oratora titulu savukārt ieguva Rainers Svoks no otro vietu ieguvušās Rīgas Stradiņa Universitātes un Rīgas Juridiskās augstskolas apvienotās komandas “Vienoti dažādībā: Saiksa-Piko vienošanās”.

Labāko kāzusa rakstveida analīzi šogad izstrādājusi komanda “Juridiskie palīgi”, kuras sastāvā piedalījās Latvijas Universitātes studentes Marta Šillere un Krista Niklase. Satversmes tiesas simpātiju balva šogad mainījusies, un šīs balvas ieguvējai Kristai Niklasei ieguva krājumu ar visu laiku nozīmīgākajiem Satversmes tiesas spriedumiem, kā prakses iespēju Satversmes tiesā. Savukārt Māra Lejnieka īpašo divu punktu balvu starptautisko publisko tiesību otrajā kontroldarbā ieguva Latvijas Universitātes 3. kursa studente Marta Šillere. Publisko tiesību institūta balvas – Bīriņu konstitucionālās tiesībpolitikas semināra apmeklējumu – saņēmēju skaits šogad tika ievērojami palielināts. Šo balvu saņēma divas komandas – uzvarējusī komanda “Per aspera Ad astra”, kā arī LU pārstāvētā komanda “Nereālie Riāli”, kuras sastāvā bija Germans Pavlovskis, Pāvels Jašniks un Sandra Reščenko.

Ar izspēļu labākā tiesneša kausu mājās devās 2016. gada izspēļu kāzusa autors un Satversmes tiesas padomnieks Kristaps Tamužs, kurš tradīciju noskaņās būs arī nākamā gada izspēļu kāzusa autors un fināla tiesas sastāva priekšsēdētājs.

Dr. iur. Jāņa Plepa sagatavoto īpašo jubilejas speciālbalvu par interesantāko jautājumu izspēļu gaitā saņēma Jānis Priekulis un par ārkārtīgi piņķerīgā un interesantā kāzusa ideju tās autore Kristīne Līce.

Pateicību par XX profesora Kārļa Dišlera konstitucionālās tiesas procesa izspēles atbalstīšanu izsakām ZAB “Eversheds Sutherland Bitāns”, ZAB “Wall”, ZAB “Sorainen”, ZAB “Cobalt”, ZAB “Fort”, ZAB “Šķiņķis Pētersons”, Attīstības finanšu institūcijai “Altum", ZAB “BDO” Rīgas Juridiskai augstskolai, ZAB “Rode un Partneri”, LU Juridiskajai fakultātei, LU fondam, Latvijas Republikas Satversmes tiesai, Latvijas Vēstnesim, Jurista Vārdam, Tiesu namu aģentūrai, Publisko tiesību institūtam, Profesora Kārļa Dišlera fondam un ELSA Latvia. Lielu paldies izsakām arī apmulsinošo jautājumu uzdevējiem, bargajiem kritiķiem un komandu novērtētājiem – tiesnešiem, kā arī stingrajiem un neatlaidīgajiem patroniem – komandu treneriem!

Uz tikšanos nākamgad, XXI profesora Kārļa Dišlera konstitucionālās tiesas procesa izspēlē, kā arī jau pavisam drīz citos ELSA Latvia un profesora Kārļa Dišlera fonda rīkotajos pasākumos! Turklāt, pateicoties pasākuma lieliskajiem fotogrāfiem, drīzumā gaidāmas arī fotogrāfijas no izspēles norises.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties