17. Decembris 2018 10:33
Jaunumi
63 % viltotu ražojumu tiek atklāti mazajos pasta sūtījumos

ES Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) jaunākā pētījuma dati atklāj, ka vairāk nekā 6 no 10 (63 %) konfiscētajiem viltojumiem ir atklāti mazajos sūtījumos – izmantojot pasta vai kurjerpasta pakalpojumus. EUIPO un OECD pētījumā tiek analizēta mazo pasta sūtījumu ļaunprātīga izmantošana viltotu un pirātisku preču tirdzniecībā, aplūkojot kurjerpasta un pasta pakalpojumu darbības tiesiskos un ekonomiskos aspektus.

Aizturētajos pasta sūtījumos tiek atklātas tādas preču kategorijas, kā, piemēram, apavi (84 %), optiskie līdzekļi (77 %), informācijas un sakaru tehnoloģiju (IKT) ierīces (66 %) un aksesuāri (63 %) – tai skaitā viltoti rokaspulksteņi un juvelierizstrādājumi, ādas izstrādājumi un rokassomas.

Viltotu preču sūtījumi nāk galvenokārt no Ķīnas (Honkongas), Indijas, Singapūras, Taizemes un Turcijas. Ķīna, Indija un Taizeme ir atzītas par potenciālām viltotu un pirātisku preču ražotājvalstīm, savukārt Honkonga un Singapūra ir galvenie tranzīta punkti.

EUIPO izpilddirektors Kristiāns Aršambo (Christian Archambeau) norāda: „Pētījuma rezultāti apstiprina arvien pieaugošu tendenci viltotu preču izplatīšanā – izmantojot pasta vai kurjerpasta pakalpojumus, kas ievērojami apgrūtina viltotu preču plūsmas izsekošanu muitas amatpersonām. Mēs ceram, ka šī pētījuma dati būs noderīgi politikas veidotājiem un ļaus izstrādāt labākas metodes cīņai pret intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem. Iepriekš veiktie EUIPO un OECD pētījumi parādīja, ka viltotu un pirātisku preču tirdzniecība veidoja līdz 2,5% no pasaules tirdzniecības (jeb 338 miljardus eiro ieņēmumu pasaulē), kā arī 5 % no ES importa – ir viltotie ražojumi.”

Pētījumā tiek izmantoti Pasaules Muitas organizācijas, Eiropas Komisijas Nodokļu politikas un muitas savienības ģenerāldirektorāta, kā arī ASV Muitas un robežsardzes aģentūras (CBP) dati par viltotu preču konfiskāciju. Iegūtos datus papildina statistikas dati no Pasaules Pasta savienības un no Eurostat Comext datubāzēm, kas ilustrē starptautisko tirdzniecību, ko realizē ar mazo paku sūtījumiem.

Pētījumi veikti ar mērķi informēt sabiedrību, industriju, politikas veidotājus un īstenotājus par aktuālo situāciju attiecībā uz viltotu preču ražošanu un izplatīšanu ES valstu teritorijās.

Vairāk informācijas par Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru

Vairāk par pētījumu

Pētījuma kopsavilkums latviešu valodā

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties