11. Decembris 2018 14:38
Jaunumi
Valdība uzsāk diskusiju par valsts attīstības prioritātēm pēc 2021. gada

Lai katrs cilvēks izjustu pozitīvas pārmaiņas savā ikdienā, iespēju pieejamībā un dzīves kvalitātē, Ministru kabinets 11. decembrī diskutēja par valsts nākotni un Latvijas attīstību pēc 2021. gada. Ministru prezidents un valdība atbalstīja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) piedāvāto jaunā Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027. gadam (NAP2027) idejisko kodolu un attīstības vīziju, ar šo uzsākot sabiedrības iesaisti un diskusijas par NAP2027 saturisko piedāvājumu.

Pārņemot labo un vērtīgo no esošā Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020. gadam (NAP2020) un mācoties no neveiksmēm, jaunais NAP2027 attīstības centrā izvirza cilvēka dzīves kvalitātes pieaugumu un stabilu izaugsmi.

“Ilgtspējīga un līdzsvarota attīstība ir vērtība, kuru bieži nenovērtējam, domājot par nākotni. Esam raduši domāt par savu un valsts attīstību kā sporta sacensībām, kur ir zaudētāji un uzvarētāji… Bet sabiedrības attīstību un labklājību virza arī citi principi, kā piemēram, sadarbība, uzticēšanās, drosme izdarīt izvēles, kas īstermiņā var būt nepopulāras, šķist neizdevīgas, taču nes augļus ilgtermiņā, panākot cilvēku dzīves kvalitātes uzlabojumus,” tā Pēteris Vilks par NAP2027 vīziju.

Praksē tas nozīmē simbiozi starp valsts attīstības mērķiem un sabiedrības vērtībām un prioritātēm, lai paaugstinātu valsts un iedzīvotāju ienākumus un investīcijas nākotnē, orientējot ekonomiku uz inovāciju, digitalizāciju un cilvēku talantu attīstību. NAP2027 kodols ir veidots pamatojoties uz rūpīgi veiktu analīzi, tostarp kritiski novērtējot esošā NAP2020 mērķu sasniegšanas progresu, starptautiskās pieredzes izpēti un ņemot vērā ilgtspējīgas attīstības izaicinājumus, ar kuriem saskaramies globāli – valstis un cilvēki visā pasaulē, t.sk. sabiedrības novecošanās, ārējā migrācija, iekšējā mobilitāte, integrācija globālajās vērtību ķēdēs u.c.

Vadoties no NAP2020 vidusposma novērtējuma un īstenošanas pieredzes, secināms, ka jāuzlabo nākamā attīstības plāna struktūra, tostarp nodrošinot ciešāku un skaidrāku mērķu, rīcības un resursu savstarpējo sasaisti. Arī attīstības rādītāju izvēlē primāras ir konkrētās sabiedrības intereses un vērtības, tos izvēloties ekspertiem sadarbībā ar sabiedrību, un maksimāli izmantojot kvantitatīvos rādītājus, kas ir salīdzināmi un sniedz iespējami augstāko objektivitātes pakāpi. Tādēļ, lai noteiktu atbilstošākos rādītājus Latvijas attīstībai, NAP2027 izstrādē tiks iesaistīti eksperti un sabiedrība, iekļaujot zinātniekus, ekonomistus, uzņēmējus, politiķus, dažādu reģionu, kā arī pilsoniskās sabiedrības un nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

NAP2027 kodola piedāvājums pakāpeniski tiek apspriests ar iesaistītajām pusēm un tā sākotnējais piedāvājums skatīts Nacionālās attīstības padomē, š.g. 4. oktobrī. Vienlaikus, pie piedāvājuma izstrādes noritējis kopīgs darbs ar nozaru ministrijām un notiek pastāvīgs dialogs un domapmaiņa ar dažādām interešu pārstāvniecības un ekspertu grupām. Plašāka sabiedrības līdzdalība plānota, sākot ar janvāri, līdz ar sabiedriskās apspriešanas pirmo kārtu, aicinot iedzīvotājus izteikt viedokli un dalīties ar idejām par savu un valsts nākotni un to, kā veidot Latviju labāku, drošāku, laimīgāku un labklājīgāku!

NAP2027 piedāvājums skatāms PKC mājaslapā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties