7. Augusts 2018 12:59
Jaunumi
Latvijas Žurnālistu asociācijas paziņojums

Šobrīd, pirmsvēlēšanu laikā, Latvijas informatīvajā telpā novērojami vairāku politisko partiju, to pārstāvju aktīvi centieni nomelnot un noniecināt žurnālistu un mediju darbu. Tai skaitā sociālajos tīklos tiek izplatīti pret žurnālistiem un viņu darbu vērsti agresīvi un nepatiesi paziņojumi. Tas raisa bažas par mērķtiecīgiem atsevišķu politiķu uzbrukumiem žurnālistiem un centieniem atturēt medijus no vispusīgas informācijas sniegšanas sabiedrībai.

Latvijas Žurnālistu asociācija aicina politiķus rīkoties atbilstoši demokrātiskas sabiedrības diskusiju kultūrai un atturēties no populismam pietuvinātām metodēm, kas, nomelnojot žurnālistus un mediju darbu, maldina sabiedrību un apgrūtina kvalitatīva un atbildīgi izvērtēta priekšvēlēšanu procesa norisi.

Īpaši priekšvēlēšanu laikā pieaug neatkarīgu un profesionālu žurnālistu loma, jo viņu uzdevums ir analizēt politiķu paveikto un pētīt, vai kandidātu apgalvojumi un priekšvēlēšanu solījumi balstīti uz patiesiem faktiem vai meliem. Latvijas mediju vidē strādā profesionāli žurnālisti, kas pēta un analizē sabiedriski politiskos un ekonomiskos procesus. Un tā ir tikai mediju redakciju atbildība – izlemt, kādu saturu tās nodod auditorijai, tai skaitā arī, izvēloties publicēt faktos un pētniecībā balstītus materiālus, kas var būt kritiski vienam vai otram politiķim, vienam vai otram politiskajam spēkam. 

Latvijas Žurnālistu asociācija atgādina, ka arī auditorijai ir kritiski jāvērtē mediju radītais saturs, analizējot, vai medijs ir vienpusīgs, tendenciozs, vai arī piedāvā plašu viedokļu daudzveidību. Tāpat aicinām pievērst uzmanību tam, vai medija publikācijas balstītas konkrētos un pārbaudāmos faktos, vai tiek ievēroti citi žurnālistu un mediju profesionālās ētikas principi.

Žurnālistu darbs ir jāanalizē, to drīkst un pat ir ieteicams pakļaut kritikai, taču Latvijas Žurnālistu asociācija pauž bažas par to, ka atsevišķu politiķu pielietotās metodes pirmsvēlēšanu laikā liecina par vēlmi dezinformēt sabiedrību, manipulējot  ar cilvēku emocijām un nepatiesu informāciju. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties