10. Jūlijs 2018 13:36
Jaunumi
Aptauja: 86% iedzīvotāju ir svarīgi, ka tiesas nolemto iespējams realizēt dzīvē

Pārliecinoši lielākā aptaujāto iedzīvotāju daļa (86%) uzskata, ka ir svarīgi panākt tiesas nolemtā realizāciju dzīvē, tādejādi apliecinot sabiedrības ieinteresētību, lai tiesu lēmumi nepaliktu tikai uz papīra, liecina pētījumu centra SKDS 2018. gada maijā veiktā aptauja. Tas parāda, ka iedzīvotājiem ir svarīgi, lai situācijā, kad atbildētājs (parādnieks vai pārkāpējs) labprātīgi nepilda tiesas nolemto, to var panākt ar zvērināta tiesu izpildītāja palīdzību.

Gandrīz pusei iedzīvotāju (49%) ir ļoti svarīgi, lai tiesas nolemto būtu iespējams realizēt dzīvē, bet drīzāk svarīgi tas ir 37% sabiedrības pārstāvju (kopā 86%). Vien 3% respondentu uzskata, ka tiesas lēmumu iedzīvināšana praksē nav svarīga.

Aplūkojot iedzīvotāju attieksmi dažādās grupās, vērojams, ka jaunieši pauduši visvienaldzīgāko attieksmi šajā jautājumā. Proti, 19% jauniešu vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem uzskata, ka tiesas lēmumu realizācija dzīvē nemaz nav svarīga (5%) vai drīzāk nav svarīga (14%).

“Jauniešu vienaldzīgā attieksme visdrīzāk ir skaidrojama ar viņu salīdzinoši mazo pieredzi tiesvedības jautājumos kopumā. Saskaņā ar aptaujas datiem 92 % jauniešu vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem nav bijusi saskare ar tiesvedībām un ar tām pakārtoto nolēmumu piespiedu izpildes procesu,“ norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore. 

Savukārt pretēja tendence vērojama starp iedzīvotājiem vecuma grupās no 25 līdz 34 gadiem un 35 līdz 44 gadiem, kur attiecīgi 57 % un 54 % iedzīvotāju ir ļoti svarīgi, bet 31 % un 35 % drīzāk svarīgi (kopā 88% un 89%), ka tiesas nolemto iespējams realizēt dzīvē.

Iedzīvotāju aptauju tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi veica 2018. gada maijā. Pavisam tajā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 15 līdz 75 gadiem. Aptaujas mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju uzskatus dažādos ar parādu piedziņu un saistību izpildi saistītos jautājumos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties