4. Jūlijs 2018 13:08
Jaunumi / Parādu piedziņa
Aptauja: visnegatīvāk vērtētie parādnieki – uzturlīdzekļu un kompensāciju nemaksātāji

Latvijas iedzīvotāji visnegatīvāk vērtē parādniekus, kas labprātīgi nemaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem un nesamaksā kompensāciju cietušajiem krimināllietā. Savukārt vismazāko nosodījumu izpelnās nodokļu un nodevu nemaksātāji, liecina pētījuma centra SKDS un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes veiktā iedzīvotāju aptauja.

“Aptaujas dati liek secināt, ka sabiedrība daudz asāk uztver situācijas un ir nosodošāka pret parādniekiem, kuri labprātīgi nepilda savas saistības pret mazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, kurām atbalsts nepieciešams visvairāk. Savukārt gadījumos, kad piedzinējs ir valsts, novērojama salīdzinoši mazāk nosodoša attieksme pret parādniekiem. Tostarp interesantas atšķirības ir vērojamas arī dažādās vecuma grupās, piemēram, nodokļu parādu atgūšanas jomā salīdzinoši neitrālāku attieksmi pauž jaunieši, bet vecāka gadagājuma iedzīvotāji pret nodokļu parādniekiem ir noskaņoti daudz negatīvāk,” norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore.

Vērtējot parādniekus, kas labprātīgi nesamaksā uzturlīdzekļus saviem bērniem, ļoti negatīvi viņus vērtē gandrīz 60%, savukārt drīzāk negatīvi - gandrīz 17% respondentu. Ļoti tuvu iedzīvotāji savā negatīvajā vērtējumā ir arī par parādniekiem, kas labprātīgi nesamaksā kompensāciju cietušajiem krimināllietā, piemēram, par nozieguma rezultātā radušos sakropļojumu vai citu veselības bojājumu, personai iestājušos nāvi (ļoti negatīvi – 52,2% un drīzāk negatīvi – 19,9%).

Šo kategoriju izpildu lietās ar zvērinātu tiesu izpildītāju palīdzību cietušās puses labā ik gadu atgūtās summas pārsniedz vairākus miljonus eiro – uzturlīdzekļu piedziņas lietās 2017. gadā atgūti 5,59 miljoni, nolēmumu izpildē krimināllietās par mantiskajām piedziņām – 1,47 miljoni eiro.

Savukārt pret parādniekiem, kas labprātīgi nemaksā nodokļus un nodevas, nepilda juridisku personu prasījumus par saistību izpildi civillietās un nemaksā administratīvo pārkāpumu lietā uzlikto naudas sodu, iedzīvotāju attieksme biežāk ir neitrāla (attiecīgi 31%, 21% un 21%). Salīdzinoši biežāk negatīvu attieksmi pret parādniekiem, kas nemaksā nodokļus un nodevas, pauduši iedzīvotāji vecuma grupā no 64 līdz 75 gadiem (70%), kamēr iedzīvotājiem vecuma grupās no 18 līdz 24 gadiem un no 45 līdz 54 gadiem ievērojami biežāk ir neitrāla attieksme (attiecīgi 38% un 37%).

Iedzīvotāju aptauju tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi veica 2018. gada maijā. Kopumā tajā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu vecumā no 15 līdz 75 gadiem. Aptaujas mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju uzskatus dažādos ar parādu piedziņu un saistību izpildi saistītos jautājumos.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
PARĀDU PIEDZIŅA
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties