3. Jūlijs 2018 15:37
Jaunumi / Tiesu vara
Noslēdzas tiesneša Valda Vazdiķa pieredzes apmaiņa Satversmes tiesā

Piektdien, 29. jūnijā, noslēdzās Rīgas apgabaltiesas tiesneša Valda Vazdiķa sešu mēnešu pieredzes apmaiņa Satversmes tiesā. Pieredzes apmaiņas laikā tiesnesis pildīja Satversmes tiesas padomnieka amata pienākumus. Tiesnesim bija iespēja padziļināti apgūt no vispārējās jurisdikcijas tiesas procesa atšķirīgo Satversmes tiesas procesu un iepazīt Satversmes tiesas Juridiskā departamenta darbu.

Pieredzes apmaiņas ietvaros tiesnesis piedalījās pieteikumu izvērtēšanā, kā arī strādāja ar lietām dažādās Satversmes tiesas procesa stadijās. Tiesnesim bija iespēja apgūt un praktiski pielietot dažādas metodoloģijas, ko Satversmes tiesa izmanto, lai pārbaudītu apstrīdēto tiesību normu atbilstību augstāka juridiskā spēka tiesību normām.

Darbs Satversmes tiesā tiesnesim deva ieskatu Satversmes normu interpretācijā – it īpaši kopsakarā ar Eiropas un starptautiskajām tiesībām. Tiesnesis paplašināja zināšanas cilvēktiesību un konstitucionālo tiesību jautājumos, tostarp jautājumos par Satversmes normu tvērumu, Satversmē iekļautajiem principiem un vērtībām. Tiesnesis piedalījās arī Satversmes tiesas starptautiskajā konferencē “Konstitucionālo tiesu loma globalizētajā pasaulē 21. gadsimtā”.

Noslēdzot pieredzes apmaiņu, tiesnesis V. Vazdiķis atzīst: “Vispārējās jurisdikcijas tiesas tiesneša prakse Satversmes tiesā ir salīdzināma ar pirmās līgas futbolista piedalīšanos augstākās līgas komandas treniņos – grūta, bet ar izcilu pievienoto vērtību.”

Šīs pieredzes apmaiņas rezultātā ir uzsākts aktīvs dialogs starp Satversmes tiesu un Rīgas apgabaltiesu. Šobrīd Rīgas apgabaltiesas tiesnešiem ir nodrošināta iespēja izmantot Satversmes tiesas judikatūras datubāzi. Turklāt šā gada 15. jūnijā vairāki Rīgas apgabaltiesas tiesneši viesojās Satversmes tiesā.

Vispārējās jurisdikcijas un administratīvo tiesu tiesnešu pieredzes apmaiņas programma Satversmes tiesā tika uzsākta pagājušā gada septembrī sadarbībā ar Tieslietu ministriju un Tiesu administrāciju. Turpinot aizsākto tradīciju, mērķtiecīgi stiprinot Latvijas valsts konstitucionālo iekārtu un veicinot tiesu dialogu, šā gada 3. septembrī vispārējās jurisdikcijas un administratīvo tiesu tiesnešiem tiks izsludināta jauna pieteikšanās pieredzes apmaiņas programmai. Minētā programma ir tiesu sadarbības veicināšanas instruments – demokrātiskā tiesiskā valstī vienota tiesiskā sistēma pastāv tad, ja starp tiesām pastāv sadarbība un dialogs. Interesenti aicināti sekot līdzi informācijai Satversmes tiesas mājaslapā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
TIESU VARA
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties