11. Maijs 2018 09:24
Jaunumi
Uzsākta jauna tieslietu administratīvā centra būvniecība Jēkabpilī
No TNA arhīva

Ceturtdien, 10. maijā, Jēkabpils tieslietu nama būvlaukumā ar simbolisku kapsulas iemūrēšanu ēkas pamatos tika atzīmēts projekta būvniecības pirmais posms. Visus būvniecības darbus plānots pabeigt nākamā gada vasaras sākumā, bet būvniecības kopējās izmaksas lēšamas aptuveni 6,8 milj. eiro apmērā. Projekta attīstības stadija vienlaikus rosinājusi iesaistītās puses parakstīt nodomu protokolu par vairāku Jēkabpils tieslietu ēku un zemes īpašnieku maiņu ar mērķi paaugstināt nekustamā īpašuma apsaimniekošanas efektivitāti.

Klātesot tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam, VAS “Tiesu namu aģentūra” valdes loceklei Santai Sausiņai, Jēkabpils domes priekšsēdētājam Raivim Ragainim un SIA “Arčers” valdes loceklei Maijai Baltgalvei, topošās ēkas pamatos tika iemūrēts vēstījums nākamajām paaudzēm, kā tas ierasts būvniecības procesa nulles cikla laikā.

“Tieši pēc gada durvis vērs jauns un moderns tieslietu nams. Jaunajā tieslietu administratīvajā centrā atradīsies visu tieslietu nozares iestāžu struktūrvienības. Tas nodrošinās visu tieslietu iestāžu sniegto pakalpojumu saņemšanas iespēju vienuviet – pakalpojumi kļūs pieejamāki un ērtāki iedzīvotājiem,” projekta nozīmi akcentē tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Jaunais tieslietu nams būs vairāku Tieslietu ministrijas padotības iestāžu mājvieta, kas veidos jaunu administratīvo centru pakalpojumu saņemšanai. Aptuveni 5500 kvadrātmetru plašajās telpās trīs stāvos atradīsies Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī, Jēkabpils zemesgrāmatas nodaļa, Jēkabpils prokuratūra, Uzņēmuma reģistra Jēkabpils reģionālā nodaļa, Valsts zemes dienests, Valsts valodas centrs, Valsts probācijas dienests, Dzimtsarakstu birojs un Tieslietu nozares arhīvs.

“Tiesu namu aģentūra šogad ir uzsākusi trīs vērienīgus būvniecības projektus dažādās Latvijas pilsētās – Tukumā, Ventspilī un tagad arī Jēkabpilī –, lai izveidotu mūsdienu prasībām atbilstošu infrastruktūru un darba telpas tieslietu sistēmā strādājošajiem. Jēkabpils ir vērienīgākais no trim projektiem, kur kopējās investīcijas ir aptuveni 6,8 milj. eiro. Šis projekts ir unikāls tieslietu nozarē, jo Jēkabpils būs pirmā vieta, kur visas tieslietu nozares iestādes būs vienā ēkā, tādejādi apmeklētājiem to sniegtie pakalpojumi būs pieejami vienuviet. Visus darbus plānojam pabeigt 2019. gada vasaras sākumā,” atzīst VAS “Tiesu namu aģentūra” valdes locekle Santa Sausiņa.

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis: “Priecājamies, ka Jēkabpils iedzīvotājiem tiks nodrošināti kvalitatīvi pakalpojumi jaunās un modernās telpās. Svarīgi minēt arī to, ka šobrīd institūcijas, kas plānotas jaunajā tiesu namā, atrodas praktiski pa visu pilsētu, līdz ar to, izveidojot jaunu, plašu ēku, iedzīvotājiem tiks atvieglotas ikdienas gaitas. Paldies Tiesu namu aģentūrai, ka, rūpējoties par jēkabpiliešiem, tieši pie mums taps šis administratīvais centrs.”

SIA “Arčers” valdes locekle Maija Baltgalve pasākuma laikā īpaši uzteica pasūtītāja lēmumu uzdot būvuzņēmējam ēkas projektēšanu un būvniecību veikt BIM jeb Būves informācijas modelēšanas sistēmā. ““Tiesu namu aģentūra” ir drosmīgi definējusi, ka grib būt viens no celmlaužiem valsts kapitālsabiedrību vidū – strādāt ar nākotnes tehnoloģijām būvniecībā un ēkas apsaimniekošanā. Pateicoties pasūtītāja tālredzīgajam plānam, jaunais Tieslietu nams kļūs ne tikai par pilsētas administratīvo centru, bet arī par zināšanu centru BIM sistēmas apguvē. “Arčers” BIM vidē šobrīd strādā arī citur Latvijā, tāpēc ar pārliecību varu teikt, ka arī jaunajā Tieslietu namā gan būvniecības, gan ēkas ekspluatācijas laikā sistēma palīdzēs taupīt laika un finanšu resursus,” par BIM efektivitāti stāsta M. Baltgalve.

Būvlaukumā šobrīd aktīvākais darba process saistīts ar ēkas nesošā karkasa betonēšanu, kā arī ārējo inženierkomunikāciju būvniecību. To plānots pabeigt līdz vasaras beigām, lai rudenī varētu uzsākt jumta seguma izbūvi.

Ēkas pasūtītājs ir VAS “Tiesu namu aģentūra”, projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību veic SIA “Arčers”, un projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 6,8 miljoni eiro. Ēkas telpu platība būs aptuveni 5500 kvadrātmetru 13,3 tūkst. kvadrātmetru lielā zemesgabalā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties