9. Maijs 2018 10:26
Jaunumi
Administratora pretendenta eksāmenu nokārtojuši un amatā iecelti astoņi maksātnespējas procesa administratori
1

Maksātnespējas administrācija (MNA) 2018. gada aprīlī rīkoja administratora pretendentu eksāmenu, kuru bija tiesības kārtot 26 personām. Visas trīs eksāmena daļas nokārtoja un amatā iecelti astoņi maksātnespējas procesa administratori.

2018. gada 3. aprīlī administratora eksāmena pirmo daļu kārtoja 26 pretendenti, no kuriem šo daļu nokārtoja 13 pretendenti. No minētajiem 13 pretendentiem administratora eksāmena otro (9. aprīlī) un trešo daļu (10. un 11. aprīlī) nokārtoja astoņas personas.

Administratora eksāmens sastāv no trīs daļām – pirmā daļa – teorētisko zināšanu vispārējā pārbaude rakstveidā. otrā daļa – praktiskā uzdevuma (kāzusa) risināšana rakstveidā, savukārt trešajā daļā mutiski tiek pārbaudītas administratora pretendenta teorētiskās zināšanas un  notiek strukturēta intervija. Sekmīgi nokārtota eksāmena pirmā daļa ir priekšnoteikums, lai pretendentam atļautu kārtot eksāmena otro un trešo daļu. 

Atbilstoši izmaiņām normatīvajos aktos, administratora pretendenta eksāmenu organizē MNA ne retāk kā reizi divos gados. Administratoru pēc administratora eksāmena nokārtošanas ar rīkojumu amatā ieceļ MNA direktors. Pretendenta zināšanas un prasmes pārbauda neatkarīga eksaminācijas komisija, kuras sastāvā ir pa vienam pārstāvim no Tieslietu ministrijas, MNA, augstskolu akadēmiskā personāla un biedrības "Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija". Eksaminācijas komisijā iekļauj arī Tieslietu padomes noteiktu rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi un Maksātnespējas jautājumu konsultatīvās padomes deleģētu nevalstiskās organizācijas pārstāvi.

Par administratoru var būt rīcībspējīga fiziskā persona, kura sasniegusi 25 gadu vecumu, saņēmusi valsts atzītu izglītības dokumentu par otrā līmeņa augstākās profesionālās izglītības apgūšanu tiesību zinātnēs un ieguvusi jurista kvalifikāciju vai saņēmusi valsts atzītu izglītības dokumentu par augstākās akadēmiskās izglītības apgūšanu tiesību zinātnēs un ieguvusi zinātnisko grādu, kurai pēc minētās izglītības un kvalifikācijas iegūšanas ir vismaz triju gadu darba pieredze jurista vai tam pielīdzināmā amatā, kura prot valsts valodu augstākajā līmenī, ir nokārtojusi administratora eksāmenu un kurai ir nevainojama reputācija.

Jau ziņots, ka, sākot ar 2017. gada 6. janvāri, administratoru kvalifikācijas kontroles funkcija ir nodota valstij – MNA, kā arī neatkarīgai eksaminācijas komisijai. Izmaiņas normatīvajā regulējumā paredz stingrākas prasības administratoru kvalifikācijai, reputācijai un profesionalitātei, kā arī ir ieviesta regulāra administratoru eksaminācija, lai nodrošinātu, ka administratora profesijā strādā augsti kvalificēti profesionāļi ar amatam atbilstošām zināšanām, prasmēm, un personiskajām īpašībām – sasniegšanu, gan kopumā paaugstinās maksātnespējas procesa efektivitāti

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
9. Maijs 2018 / 12:23
1
ATBILDĒT
Jau esošajiem administratoriem trūkst darba, kādēļ ir jāpieņem jauni?! Apstājieties!
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties