28. Marts 2018 13:53
Jaunumi
DLC atgādina: bērna slimības gadījumā darbnespējas lapu var saņemt arī vecvecāki

Pilnveidojot valsts atbalsta veidus ģimenēm ar bērniem, jo īpaši darba un ģimenes dzīves elastīgākai savienošanai, ir jābūt plaši pieejamai skaidrai informācijai par jau esošām iespējām un atbalsta veidiem.

Demogrāfisko lietu centra (DLC) nozares ekspertu un pētnieku komanda kārtējā sēdē skatīja priekšlikumus darba un ģimenes dzīves saskaņošanas uzlabošanai strādājošiem vecākiem. Visplašākajā spektrā tika vērtētas dažādas problēmas un vajadzības, kā arī meklēti iespējamie risinājumi gan dažādos ģimenes dzīves periodos, gan no dažādiem skatupunktiem – darba devēja, darba ņēmēja, arī nestandarta laika strādājošo un sabiedrības kopumā.

DLC vadītājs Imants Parādnieks uzsver: “Konkrētām normatīvā regulējuma izmaiņām par labu darba un ģimenes dzīves saskaņošanai jāiet kopsolī ar sabiedrības aizspriedumu izzušanu –  ka ģimenes locekļiem būtu jāizvēlas vai nu laba karjera, vai liela ģimene. Ņemot vērā pozitīvo Somijas pieredzi, mūsu mērķis ir arī panākt, ka ģimenei draudzīgas darbavietas izveide ir darba devēja goda lieta, kas ceļ konkrētā uzņēmuma un darba devēja prestižu un pauž tā vērtības sabiedrībai.”

Vērtējot iedzīvotāju sniegtos priekšlikumus, DLC konstatēja, ka lielai sabiedrības daļai (t.sk. vecāku organizāciju pārstāvjiem, darba devēju organizāciju ekspertiem, kā arī daudziem ģimenes ārstiem, kas izsniedz slimības lapas) nav bijusi zināma pilnīga informācija par valsts atbalstu bērna slimošanas gadījumā, ļaujot saņemt darbnespējas lapu arī strādājošiem vecvecākiem. DLC secināja, ka priekšlikumu, kas izteikts kā vajadzība pēc jauna atbalsta veida no māmiņu tiesību un interešu aizstāvības organizācijas puses, valsts garantē ģimenēm jau 17 gadus, taču informācija un iespējas to izmantot nav bijušas pieejamas katram.

DLC precizēja šī atbalsta būtību par to atbildīgajā Labklājības ministrijā un saņēma apstiprinājumu, ka esošais normatīvais regulējums paredz tiesības vienai no personām, kas audzina un rūpējas par bērnu – vecākiem, vecvecākiem, audžu vecākiem vai aizbildnim –, saņemt darbnespējas lapu (B kategorija) līdz 14 gadu veca bērna kopšanai, ja šajā laikā persona sakarā ar bērna slimību nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē gūstamos ienākumus. Līdz ar to, arī slimojoša bērna vecvecāki bez kāda īpaša rakstiska pilnvarojuma no vecākiem vai aizbildnības (fakta) pār bērnu konstatēšanas ir tiesīgi saņemt darbnespējas lapu rūpēm par bērnu slimības laikā.

Pēc DLC iniciatīvas drīzumā tiks vērtētas un valdībā pārrunātas vēl vairākas iespējas paplašināt atbalsta veidus strādājošajiem vecākiem bērna slimības gadījumos:

  • iespēju darbnespējas lapu noformēt vecākiem uz maiņām;
  • vairāku darbavietu gadījumā iespēju darbnespējas lapu izmantot tikai vienā no darba vietām;
  • iespēju vecākam turpināt strādāt (tādējādi veikt arī sociālās iemaksas) un saņemt valsts apmaksātu profesionālu bērna aprūpi mājās.

Darbs pie ģimeņu atbalsta pilnveides norit DLC ilgtermiņa demogrāfiskās atveseļošanās programmas “Māras solis” ietvaros, analizējot starptautiski veiksmīgus piemērus un pavisam jaunas radošas pieejas, lai līdzsvarotu un atvieglotu karjeras un ģimenes savienošanu, tai skaitā sakārtojot bērna pieskatīšanas sistēmu, ieviešot vienotu sākumskolu pagarināto grupu sistēmu valstī u.c.

DLC izveidots pēc Nacionālās apvienības iniciatīvas 2016. gada aprīlī ar mērķi īstenot vienu no M. Kučinska valdības definētajām prioritātēm – Latvijas demogrāfiskās situācijas uzlabošanu. DLC rekomendāciju rezultātā valdība ir uzsākusi īstenot un iekļāvusi 2017. un 2018. gada (un vidēja termiņa) valsts budžetā jau vairākus pasākumus ģimeņu ar bērniem finansiālās situācijas uzlabošanai – tā stiprinot iespēju vienlīdzību un rūpējoties par mūsu valsts bērnu nākotni.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties