16. Janvāris 2018 11:49
Jaunumi
Patentu valde izveidojusi skaidrojošus video par intelektuālo īpašumu un tā objektiem

Lai sekmētu sabiedrības izpratni par intelektuālo īpašumu un tā aizsardzības rezultātā iegūstamajām priekšrocībām, Patentu valde ir izveidojusi skaidrojošus video par intelektuālo īpašumu un tā objektiem, tādējādi vēršot uzmanību, ka intelektuālais īpašums ir mums visapkārt, tas attiecas uz cilvēku prāta radītiem darbiem – izgudrojumiem, literatūras un mākslas darbiem, kā arī uz uzņēmējdarbībā izmantotiem vārdiem, simboliem un dizainu.

Mūsdienu strauji mainīgajā un dinamiskajā ekonomikā inovāciju loma konkurētspējas nodrošināšanā ir neatsverama, arvien vairāk tiek īstenotas inovatīvas un radošas idejas. Ir svarīgi apzināties, ka visus cilvēka prāta radītos darbus ir iespējams aizsargāt ar intelektuālā īpašuma tiesībām, bet vispirms cilvēkam ir jāsaprot, kas ir intelektuālais īpašums un kā tas var strādāt viņa labā, tādēļ Patentu valde ir nākusi klajā ar animētu video, kas vienkāršā un saprotamā veidā skaidro, kas ir intelektuālais īpašums, t.sk. preču zīme, patents, dizainparaugi, autortiesības, ģeogrāfiskās izcelsmes norādes un augu šķirnes.

Papildus video par intelektuālo īpašumu kopumā, ir izveidoti atsevišķi video par preču zīmēm, dizainparaugiem un izgudrojumiem. Šo video tapšanā piedalījās gan uzņēmēji, gan izgudrotāji, lai dalītos savā pieredzē un rosinātu citus nebaidīties būt inovatīviem un pievērst uzmanību tam, cik būtiski ir aizsargāt savu intelektuālo īpašumu.

Gan uzņēmējiem, kas rada savas preču zīmes idejisko un vizuālo saturu, tādējādi veicinot savas preces vai pakalpojuma atpazīstamību, gan dizainparaugu, gan izgudrojumu autoriem ir būtiski apzināties, ka ir nepieciešams nodrošināt sava intelektuālā īpašuma aizsardzību, jo tas sniedz tā īpašniekam izņēmuma tiesības – bez atļaujas aizliegt citiem sava izgudrojuma, preču zīmes vai dizainparauga izgatavošanu, pārdošanu vai lietošanu.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, kurš piedalījās video tapšanā, norāda: “Konkurenti nesnauž, viņi labprāt nokopēs jūsu ideju, labprāt apsteigs jūs ar lielākiem naudas resursiem, tāpēc ir būtiski patentēt to, ko jūs esat izgudrojuši, lai patenta dzīvildzes laikā jūs būtu tas cilvēks, kas gūst šos labumus no izgudrojuma.”

Ar savu pieredzi preču zīmes reģistrēšanā dalījās SIA “Milzu” īpašnieks Enno Ence, kura veidotā prežu zīme MILZU! konkursā “Gada preču zīme 2014” ieguva pirmo vietu nominācijā “Gada preču zīme Latvijai”. MILZU! ir kļuvis par daudzu cilvēku iemīļotu zīmolu, ne tikai veselīgo un garšīgo graudaugu pārslu dēļ, bet arī MILZU! produktu uzrunājošās preču zīmes dēļ, kura, kā norāda Enno Ence, radās iesaistot bērnus.

SIA “Rīgas Krēslu fabrikas” valdes priekšsēdētājs Aldis Circenis, kura uzņēmums darbojas jau gandrīz 20 gadus un kurš ir ieguvis arī plašu starptautisku atpazīstamību, 2012. gadā saņemot prestižo Red Dot Award par tabureti Bloom, uzsvēra, ka Rīgas Krēslu fabrika ir reģistrējusi vairākus dizainparaugus un līdz pat šai dienai nav saskārusies ar kopēšanas mēģinājumiem.

Patentu valde cer, ka šādi izglītojoši video dos pamudinājumu tiem, kas tikai vēl domā par sava izgudrojuma, preču zīmes vai dizainparauga aizsardzību spert pirmos soļus, lai uzsāktu sava intelektuālā īpašuma aizsardzības ceļu, tādējādi gan pasargājot, gan nodrošinot izņēmuma tiesības savam intelektuālajam īpašumam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties