18. Oktobris 2017 12:41
Jaunumi
Latvijas Gāzes un Regulatora strīdā uzvar tiesiskās paļāvības princips

Administratīvā apgabaltiesa 2017. gada 17. oktobrī ir pieņēmusi spriedumu, atzīstot par prettiesisku Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulators) pieņemto lēmumu, ar kuru Regulators akciju sabiedrībai „Latvijas Gāze” (Latvijas Gāze) faktiski uzlicis pienākumu nodrošināt piekļuvi gāzes infrastruktūrai pirms 2017. gada 3. aprīļa.

„Tiesas spriedums ir svarīga tiesiskās paļāvības principa uzvara, aizsargājot uzņēmumu no administratīvās iestādes patvaļas, kas politisku vai citu iemeslu dēļ vēlējās piemērot likumu ar atpakaļejošu spēku attiecībā uz valsts un Latvijas Gāzes akcionāru noslēgtajiem līgumiem”, uzskata Latvijas Gāzes valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Lietas apstākļi ir saistīti ar 2016. gadā VAS „Latvenergo” iesniegto pieprasījumu Latvijas Gāzei dabasgāzes pārvades un sadales sistēmas lietošanas pakalpojumu nodrošināšanai, lai izlietotu cita dabasgāzes tirgotāja iegādāto dabasgāzi savam galapatēriņam Latvijas teritorijā – Rīgas TEC-2, pirms 2017. gada 3. aprīļa. Aizsargājot savas normatīvajos aktos garantētās tiesības uz ekskluzīvu gāzes tirdzniecību Latvijas Republikā, Latvijas Gāze vērsās pie Regulatora. Tomēr Regulators uzstāja, ka Latvijas Gāzei esot pienākums izpildīt VAS „Latvenergo” pieprasījumu un strādāt atvērta tirgus apstākļos jau kopš 2014. gada 4. aprīļa.

Administratīvā apgabaltiesa ar 17. oktobra spriedumu tiesa ir pilnībā noraidījusi Regulatora nostāju tirgus atvēršanā, kā arī sniegusi detalizētu vērtējumu dabasgāzes tirgus atvēršanai Latvijas Republikā. Cita starpā Tiesa ir veikusi padziļinātu Enerģētikas likuma grozījumu vēsturisko analīzi, izvērtējot gan ekspertu viedokļus, gan arī likumprojektu materiālus, tādā veidā apgāžot Regulatora nostāju par gāzes tirgus atvēršanu pirms 2017. gada 3. aprīļa. Tāpat Tiesa ir kritiski vērtējusi demisionējušās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadītā Ministra kabineta centienus bez pilnvarojuma pretēji Enerģētikas likuma regulējumam valdības darbības pēdējās dienās atvērt gāzes tirgu. Visbeidzot tiesas ieskatā nepareiza ir bijusi arī Regulatora veiktā Eiropas Savienības tiesiskā regulējuma iztulkošana, kas Tiesas ieskatā novestu pat pie situācijas, kad citu valstu nacionālie tiesību akti regulētu Latvijas enerģētikas nozari.

„Ņemot vērā Regulatora neapgāžamo pārliecību par „vienīgo pareizo” gāzes tirgus atvēršanu, kas acīmredzami pārkāpa Latvijas Republikas uzņemtās starptautiskās saistības pret Latvijas Gāzes akcionāriem, tiesas spriedums ir tikai likumsakarīgs novērtējums Regulatora līdzšinējai rīcībai”, tā lietas spriedumu komentē Latvijas Gāzes Juridiskā departamenta vadītāja vietnieks Dr. iur. Māris Onževs, kurš tiesā pārstāvēja Latvijas Gāzes intereses pret Regulatoru.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties