10. Maijs 2017 12:23
Studenta Vārds
Latvijas Universitātes studenti iegūst pasaules pieredzi prestižajā šķīrējtiesas procesa izspēlē Vīnē
Andris Dimants, Inita Čīma, Katrīna Pētersone, Ēriks Krēsliņš
No komandas personīgā arhīva

Laikā no 7. līdz 13. aprīlim Vīnē norisinājās viena no lielākajām un prestižākajām tiesību izspēlēm – XXIV Vilema C. Visa starptautiskās komerciālās šķīrējtiesas procesa izspēle (Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot), kurā piedalījās arī Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes komanda. Šogad sacensības pulcēja kopumā vairāk nekā 3000 cilvēku: 348 komandas no visas pasaules, kā arī arbitrus, iepriekšējo izspēļu dalībniekus, akadēmiķus un jomas profesionāļus.

LU sacensībās pārstāvēja Juridiskās fakultātes tiesību zinātnes maģistra programmas studenti Andris Dimants, Ēriks Krēsliņš un Katrīna Pētersone un bakalaura programmas studente Inita Čīma. Septiņu mēnešu garumā komandu trenēja un atbalstīja LU Juridiskās fakultātes asociētā profesore Inga Kačevska un absolvents, pagājušā gada izspēles dalībnieks Jānis Sarāns.

Pirms došanās uz Vīni komanda piedalījās piecās priekšsacīkstēs Tbilisi, Hanoverē, Rīgā, Diseldorfā un Belgradā, kur ieguva neatsveramu pieredzi, trenējoties ar citām komandām un uzklausot arbitru ieteikumus. Vīnē komandai bija izspēļu raundi pret Silēzijas Universitāti (Polija), Sciences-Po Universitāti (Francija), Sārlandes Universitāti (Vācija) un Džordža Vašingtona Universitāti (ASV). No 348 komandām 64 komandas turpināja sacensības tālākajos izslēgšanas raundos, taču LU komanda neierindojās to starpā. Neskatoties uz to, komanda pēc izspēlēm saņēma atzinīgus komentārus no arbitriem un citiem skatītājiem, gan studenti, gan treneri lepojas ar komandas sniegumu. Komanda ir vienisprātis, ka gan katrs dalībnieks atsevišķi, gan komanda kopā šo mēnešu laikā piedzīvojusi ievērojamu progresu un iegūtās iemaņas turpmāk noderēs profesionālajā dzīvē.

Jebkurā tiesu izspēlē, bet jo sevišķi šajā, bez pašām sacensībām ļoti nozīmīgu lomu ieņem arī sociālais aspekts. Komanda ne tikai saliedējās savā starpā, bet arī iepazinās ar simtiem citu cilvēku no dažādām pasaules valstīm. Turklāt komanda bija vizītēs pie Latvijas vēstniekiem Gruzijā un Austrijā. Studenti ir pārliecināti, ka jauniegūtie kontakti ir vērtīgi profesionālā ziņā, kā arī bagātina personīgo pieredzi un izpratni par kultūru dažādību. 

Pēc piecām ārzemju pilsētām, 18 lidojumiem un 31 oficiālas uzstāšanās dalībnieki viennozīmīgi vērtē piedalīšanos šajā izspēlē kā vienu no lielākajiem piedzīvojumiem savā dzīvē, kas no studiju laika paliks atmiņā visspilgtāk.

Komanda vēlas pateikties LU Juridiskajai fakultātei un LU Studentu padomei par finansiālo atbalstu, kā arī ikvienam, kas jebkādā veidā palīdzēja šo septiņu mēnešu laikā, sniedzot padomus un zināšanas, praktisku palīdzību vai morālu atbalstu. 

Katrīna Pētersone,
LU Juridiskās fakultātes komandas dalībniece

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties