10. Aprīlis 2017 11:02
Studenta Vārds
Puse no fināla
Juridiskās fakultātes studenti Emīls Jonins, Dāvids Lipšens, komandas treneris Kristofs Šēve, Paulis Iļjenkovs un Agneta Rumpa.
No komandas personīgā arhīva

„Prāta Vētra” dzied par „Pusi no sirds”. Zīmīgi, jo tieši „Prāta Vētras” dziesmu Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) komanda izpildīja Eiropas tiesību tiesu izspēles (European Law Moot Court) noslēguma pasākumā pēc tam, kad bija pieveikusi pusi no fināla, respektīvi, ierindojās pusfinālistu vidū šo sacensību fināla kārtā  Eiropas Savienības Tiesā.

Līdz šim brīdim tas ir augstākais punkts Latvijas tiesību zinātnes studentu panākumos šajā izspēlē. Rezultātu gan būs iespēja vēl uzlabot kādai no nākamajām komandām, bet šoreiz Juridiskās fakultātes censoņiem sacensībās nācās piekāpties finālistu komandām no Londonas Pilsētas universitātes (Lielbritānija) un Lundas Universitātes (Zviedrija) un dalīt trešo/ceturto vietu ar Māstrihtas Universitāti (Nīderlande). Un tomēr komandai, četriem LU JF studentiem – Agnetai Rumpai, Dāvidam Lipšenam, Emīlam Joninam, Paulim Iļjenkovam – un komandas „kapteinim”, asociētajam viesporfesoram Kristofam Šēvem (Christoph Schewe) ir patiess prieks un gandarījums par paveikto.

Kā vēstīts pirms mēneša, komandai izdevās uzvarēt Eiropas tiesību tiesu izspēles reģionālajā kārtā Neapolē un tādējādi kvalificēties sacensību finālam, kurā sacenšas četras labākās universitātes no četrdesmit astoņām, kas kvalificējušās reģionālajām kārtām, bet kopumā vairāk nekā septiņdesmit Eiropas un ASV universitātēm.

Izspēles kāzusā bija apskatīti globālās finanšu krīzes atklātie problēmjautājumi Eiropas Savienības tiesībās: demokrātijas pamatprincipu ierobežošana efektivitātes vārdā, pamattiesību – īpašuma tiesību, tiesību uz taisnīgu tiesu – kolīzijas, kā arī dažādu sabiedrības grupu interešu sadursmes. Kāzusa galvenie „varoņi” bija nodēvēti Bulgakova garadarba „Meistars un Margarita” tēlu vārdos: pieteicējs, turīgais ministrs Volands, kurš vēlējās iegūt vadošo amatu fiktīvās Eiropas Savienības dalībvalsts Bezdomnijas finanšu institūcijā „Begemoth”, bija cēlis prasību pret atbildētājiem, Bezdomnijas Centrālo banku, kā arī Eiropas Centrālo banku savas valsts nacionālajās tiesās, tostarp Margaritas apgabaltiesā. Savukārt tiesas bija vērsušās Eiropas Savienības Tiesā ar lūgumiem sniegt prejudiciālu nolēmumu par Savienības institūciju un aģentūru kompetenču apjomu.

Sacensību fināls tradicionāli norisinās Eiropas Savienības Tiesā Luksemburgā. Tā arī komandai bija gods uzstāties īstu Eiropas Savienības Tiesas tiesnešu un ģenerāladvokātu priekšā galvenajā tiesu zālē, kur vēl iepriekšējā dienā savas pozīcijas reālā lietā aizstāvēja jau praktizējoši advokāti un Savienības dalībvalstu pārstāvji. Sacensībās norisinājās divās pusfināla kārtās, no kurām vienā komanda mērojās spēkiem ar pārstāvjiem no Lundas Universitātes. Komandas dalībnieki bija izlozējuši atbildētāja pozīciju, kurā komandas un visas Latvijas Universitātes vārdu godam pārstāvēja D. Lipšens. Izspēle bija visai spraiga: tiesneši tik aktīvi uzdeva jautājumus, ka nācās paildzināt izspēles laiku par ceturtdaļu. Turklāt atbilstoši Eiropas Savienības tiesību nozares specifikai un izspēles nolikumam tiesa jautājumus uzdeva arī franču valodā – to, ka šīs valodas zināšanas dod priekšrocības, ir vērts iegaumēt ne tikai nākamo izspēles komandu dalībniekiem, bet ikvienam Eiropas Savienības tiesību entuziastiem. Lai nu kā, kaut arī fināla spēli nācās vērot no malas, ar padarīto komanda ir gandarīta un ar pārliecību var apgalvot, ka uzstājās vienlīdz augstā līmenī ar sāncenšu komandām, kuras ir izslavētas Eiropas un starptautisko tiesību jomā. Nākamajai Juridiskās fakultātes komandai ir visas izredzes šī gada komandas rezultātu pārspēt!

Papildus sacensībām izspēles organizatori bija parūpējušies par visai intensīvu pasākuma neformālo programmu: katru vakaru bija paredzētas vakariņas kopā ar pārējiem izspēles dalībniekiem un organizatoriem. Komanda satika jau iepazītos cīņu biedrus no Neapoles raundiem, kā arī iepazinās ar citiem studentiem no visas Eiropas. Pēc sacensībām komanda pārsprieda kāzusu ar vienu no izspēles aktīvākajiem tiesnešiem, ģenerāladvokātu Mihalu Bobeku (Michal Bobek). Ārkārtīgi vērtīga bija iespēja dienu pirms izspēles vērot īstu tiesas procesu lietā „Coty Germany (C-230/16)” attiecībā uz iespējamu konkurences tiesību pārkāpumu luksus preču izplatīšanā.

Piedevām Eiropas Savienības Tiesā strādājošie Latvijas juristi izrādīja lielu interesi satikt savus tautiešus. Komandai bija gods satikt vienu no Latvijas izcilākajiem juristiem, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu, kurš laipni viņus uzņēma savā kabinetā un veltīja komandai laiku, un dalījās idejās par profesionālajām iespējām jurisprudencē. Tāpat komanda tikās ar Vispārējās tiesas tiesnesēm Ingrīdu Labucku, kura pagodināja komandu, apmeklējot fināla izspēli, kā arī Ingu Reini, kura bija viena no izspēles tiesnesēm, tādējādi studentiem bija reta iespēja satikt visus Latvijas tiesnešus Eiropas Savienības Tiesā. Arī pārējie juristi – tiesnešu un ģenerāladvokātu palīgi (referenti) no Latvijas komandu uzņēma atsaucīgi un patiesi juta tai līdzi.

Kopumā iegūtā pieredze un iespaidi lika novērtēt, cik ģeogrāfiski, pēc būtības un karjeras augstumā plašas iespējas ir jurisprudencē, it īpaši, ja uzdrošinās izkāpt ārpus savas komforta zonās, piemēram, piedaloties tiesu izspēlēs.

Komanda saka sirsnīgu paldies savam vadītājam un iedvesmotājam Kristofam, atbalstītājai – Latvijas Universitātes Juridiskajai fakultātei, kritiķiem un tiesnešiem – pasniedzējiem un bijušajiem izspēļu dalībniekiem, faniem – vecākiem, draugiem un darba kolēģiem, kā arī teicamajiem komandas biedriem – cits citam!

Agneta Rumpa, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes komandas pārstāve

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties