27. Marts 2017 11:03
Jaunumi
Tiesneši un prokurori piedalās mācībās par cīņu pret bērnu seksuālu izmantošanu

Šī gada 28.-31. martā Latvijas Tiesnešu mācību centrs (LTMC) rīko mācības par tiesas, prokuratūras un juristu lomu cīņā ar seksuālu vardarbību pret bērniem. Semināru mērķis ir aktualizēt jautājumus, kas saistīti ar seksuālas vardarbības upuru interešu aizstāvību krimināllietās.

Visas projektā iesaistītās puses piekrīt, ka bērna interešu aizsardzība ir tieslietu sistēmas prioritāte. Mācību programma veidota, lai jomas profesionāļiem būtu iespēja pārrunāt aktuālos jautājumus, dalīties pieredzē un paplašināt zināšanas par bērna interesēm kriminālprocesā. Projekta ietvaros notiks divi atsevišķi semināri – viens tiesnešiem un tiesnešu palīgiem, otrs prokuroriem un juristiem, kuru darbs saistīts ar bērnu tiesību aizsardzību. Kopumā mācībās piedalīsies 120 dalībnieki.

Semināros uzstāsies lektori no Latvijas, kā arī vieslektori no Amerikas Savienotajām Valstīm. Savā pieredzē dalīsies tiesnesis Filips Koss un ģenerālprokurora palīdze Mirjama Falka no Viskonsīnas štata. Tiesnesis F. Koss Latvijā viesosies jau otro reizi, lai runātu par bērnu tiesību jautājumiem.

Lektoru vidū ir Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Ilona Kronberga, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģijas priekšsēdētājs Juris Stukāns, tiesu psiholoģijas eksperte Inga Lubāne, Valsts policijas pārstāvis Dmitrijs Homenko, kā arī nodibinājuma „Centrs Dardedze” juriste Laura Ceļmale un resursu centra sievietēm „Marta” ekspertes Zane Zvirgzdiņa un Laima Kļaviņa.

Semināru ietvaros tiks apskatīta aktuālā tiesu prakse krimināllietās Latvijā. Dalībnieki pārrunās jautājumus par noziedzīgu nodarījumu kvalifikāciju, pierādījumiem un sodu. Eksperti pastāstīs par traumu, ko seksuāla rakstura noziegumi atstāj uz bērnu, un kā šo traumu neatkārtot, nākotnē izmantojot „Bērna māja” modeli. Dalībnieki uzzinās vairāk par to, kā interneta vide ļauj uzrunāt bērnus un izplatīt pornogrāfiskus materiālus un kā Valsts policija ar to cīnās. Kā arī par cilvēku tirdzniecības upuru ievainojamību, tiesneša un prokurora lomu bērna tiesību aizsardzībā un to, kāda ir ASV pieredze seksuālu noziegumu izskatīšanā un kas mums ir kopīgs.

Projektu „Profesionālas mācības tiesnešiem un prokuroriem: Seksuālas vardarbības pret bērniem apkarošana” īsteno Latvijas Tiesnešu mācību centrs ar finansiālu atbalstu no ASV partneriem – The Kids First Fund, ASV vēstniecība Latvijā un Baltic-American Freedom Foundation (BAFF).

Latvijas Tiesnešu mācību centrs īsteno tiesnešu un tiesu darbinieku tālākizglītību Latvijā. LTMC galvenais uzdevums ir stiprināt tiesu sistēmu, organizējot kvalitatīvus mācību un atbalsta pasākumus cilvēkiem, kuri šo sistēmu veido.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties