21. Marts 2017 15:05
Jaunumi
Atļauta arhīva dokumentu fotografēšana zinātniskiem un personīgiem mērķiem
No KM arhīva

Lai atvieglotu un vienkāršotu Latvijas Nacionālajā arhīvā (LNA) uzkrāto publisko dokumentu izmantošanu, turpmāk fiziskām personām atļauts veikt tajā pieejamo publisko dokumentu fotografēšanu zinātniskiem un personīgiem mērķiem.

To paredz valdības 21. marta lēmums, ar kuru apstiprināts Ministru kabineta noteikumu projekts „Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 6. novembra noteikumos Nr. 747 „Latvijas Nacionālā arhīva darbības noteikumi””.

Noteikumi paredz, ka turpmāk fiziska persona arhīva lasītavā varēs fotografēt publiskos dokumentus, kuriem nav pieejamības ierobežojumu un kuru reproducēšanu neierobežo autortiesības, ievērojot fizisko personu datu aizsardzības prasības. Fiziskai personai iegūto dokumentu atvasinājumus ir tiesības izmantot vienīgi personiskiem un zinātniskiem mērķiem.

Šāda atļauja zinātniekiem, studentiem un citiem interesentiem būtiski atvieglos darbu ar dokumentiem LNA lasītavās. Ja līdz šim dokumentus vajadzēja pārrakstīt vai iegādāties to kopijas par maksu, tagad tos drīkstēs fotografēt. Fotografēt dokumentus būs atļauts tikai tādā veidā, kas nerada draudus to saglabāšanai - bez zibspuldzes, statīva vai citām palīgierīcēm. Veiktas izmaiņas LNA iekšējos noteikumos par kārtību, kāda jāievēro, fotografējot un izmantojot dokumentus.

Augstas kvalitātes digitālās kopijas un apliecinātas LNA dokumentu kopijas joprojām varēs iegūt par attiecīgu samaksu atbilstoši Ministru kabineta 2013. gada 17. septembra noteikumos Nr. 857 „Latvijas Nacionālā arhīva publisko maksas pakalpojumu cenrādis” atrunātajam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties