16. Janvāris 2017 10:21
Jaunumi
LPS un VBTAI vienojas par sadarbības prioritātēm 2017. gadā
Andris Jaunsleinis un Ilona Kronberga, vienojoties par sadarbību.
No LPS arhīva

11. janvārī notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadības un speciālistu tikšanās, kuras laikā tika izvirzītas vairākas prioritātes šā gada sadarbībā.

Kā galvenā prioritāte tikšanās laikā tika minēta atbildīgo speciālistu bērnu tiesību aizsardzības jomā izglītošana, akcentējot, ka nav runa tikai par bāriņtiesu un sociālo dienestu speciālistu darbu, bet gan par daudz plašāku iesaistīto atbildīgo personu loku, piemēram, pedagogiem (sākot jau ar pirmsskolas izglītības iestādēm), policijas un tiesu darbiniekiem. Tāpat tika akcentēta arī nepieciešamība aktīvāk šajā procesā iesaistīt bērnu vecākus.

“Runa ir par bērnu tiesību aizsardzības subjektiem, kuri minēti Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Bērnu tiesības ir horizontāla tiesību nozare, kas savieno visas atbildīgās nozares. Mums ir jāattālinās no jēdzieniem sodīšana un inspicēšana un jātiecas uz to, lai atbalstītu un motivētu šīs jomas speciālistus, tādejādi tiks veicināta arī motivācija sadarboties,” uzskata VBTAI priekšniece Ilona Kronberga.

“Mēs varam uzrakstīt un izdot neskaitāmus normatīvos aktus, tomēr vienmēr paliek cilvēciskais faktors, tāpēc tik būtiska ir atbildīgo un iesaistīto cilvēku profesionālās kompetences paaugstināšana. Arī dzīve ar konkrētiem gadījumiem ienes korekcijas, kas prasa atbildīgo speciālistu profesionālu rīcību, tāpēc tik būtiskas ir arī praktiskās zināšanas un sadarbība. Tas ir galvenais preventīvais uzdevums šobrīd, kas dos rezultātu nākotnē,” uzsvēra LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Profesionālās kompetences paaugstināšanas kontekstā kā vēl viens no mērķiem tika izvirzīta starpinstitūciju sadarbības uzlabošana. “Starpinstitūciju sadarbības efektīva modeļa veidošanai jābūt ilgtermiņa mērķim. Šis process ietver arī vienotas datu bāzes vai informācijas platformas izveidošanu, lai visām atbildīgajām institūcijām būtu pieejama aktuālākā informācija, daļēji izslēdzot birokrātisko procesu, kad visa informācija jāpieprasa rakstveidā. Tādejādi tiek tērēts laiks, kas nebūt neveicina efektīvu darbu,” skaidroja I. Kronberga.

Tikšanās noslēgumā puses vienojās par regulāru sadarbību arī turpmāk, risinot aktuālākos bērnu tiesību aizsardzības jautājumus pašvaldībās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties