11. Novembris 2016 13:47
Jaunumi
Eiropas Parlamenta šogad pieņemtie lēmumi cīņai pret terorismu un iedzīvotāju drošībai

Cīņa pret terorismu ir viena no galvenajām prioritātēm Eiropas Parlamenta (EP) darba kārtībā, un 2016. gadā pieņemti vairāki nozīmīgi lēmumi, lai sekmētu terorisma apkarošanu un stiprinātu ES iedzīvotāju drošību. Eiropas Parlamenta Informācijas birojs apkopojis būtiskākos no tiem.

• 20.01.2016. Eiropas Parlaments atbalsta Latvijas pievienošanos ES automobiļu reģistrācijas datu automātiskās apmaiņas sistēmai - tā paredzēta, lai novērstu un izmeklētu noziedzīgus nodarījumus un terorismu. ES dalībvalsti šajā sistēmā uzņem tikai pēc tam, kad tā pieņēmusi noteiktus datu aizsardzības noteikumus.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/janvaris_jaunumi/autodati.html

Latvijas EP deputāts Andrejs Mamikins bija ēnu ziņotājs par šo jautājumu.

• 13.04.2016. | Reaģējot uz teroristu uzbrukumiem, EP piešķir 2 miljonus eiro jauna personāla piesaistei Eiropas Pretterorisma centrā (ECTC), ko 2016.gada 1.janvārī izveidoja Eiropols un kam jākļūst par galveno iestādi cīņai pret terorismu Eiropas Savienībā.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/aprila_jaunumi/lidzekli_beglu_atbalstam.html;jsessionid=C1D62644F5E213AC78BE8FA25A8923B4

• 14.04.2016. EP pieņem ES direktīvu par pasažieru datu apmaiņu! Jaunā direktīva regulēs Pasažieru Datu reģistra (PDR) datu izmantošanu ES – novēršanas, noteikšanas, izmeklēšanas un terorisma un citu nopietnu noziegumu izmeklēšanas vajadzībām. Tas ir jauns instruments cīņai ar teroristiem un kontrabandistiem. Vācot pasažieru datus, ar tiem daloties un analizējot, izlūkošanas iestādes varēs konstatēt aizdomīgas uzvedības modeļus, kam pievērst uzmanību. Jaunie noteikumi prasa lidsabiedrībām nodot dalībvalstu iestādēm pasažieru datus par visiem lidojumiem starp ES un trešajām valstīm.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/aprila_jaunumi/datu_registrs.html

Faktu lapa: Pasažieru datu reģistrs: Kas tas ir un kāpēc tas vajadzīgs?

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/aprila_jaunumi/datu_registrs.html

• 14.04.2016. EP pieņem savu pozīciju par ES jauno globālo drošības stratēģiju, t.sk., uzsverot, ka jāveicina ES stratēģiskā autonomija, jāuzlabo Eiropas izlūkdienestu apmaiņa ar informāciju un jāattīsta patiesas Eiropas līmeņa izlūkošanas un prognozēšanas spējas. Tāpat ES un tās dalībvalstīm jāuzlabo savas aizsardzības spējas, līdz 2024. gadam apņemoties aizsardzības vajadzībām tērēt vismaz 2% no sava iekšzemes kopprodukta.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/aprila_jaunumi/arpolitikas_un_drosibas_strategija.html

Par Eiropas Parlamenta pienesumu ES jaunajai globālajai drošības stratēģijai atbildīgā EP ziņotāja ir Latvijas eiroparlamentāriete Sandra Kalniete, kura savā ziņojumā lielu akcentu lika tieši uz drošību un aizsardzību. Video ar EP ziņotāju S.Kalnieti par ES ārlietu un drošības politikas jauno vīziju:

http://europarltv.europa.eu/lv/player.aspx?pid=194c7a70-6959-47d1-9bf2-a5df00fda0dd

• 15.05.2016. EP apstiprina jaunas pilnvaras ES policijas aģentūrai Eiropols cīņai pret terorismu, kibernoziegumiem un citiem kriminālpārkāpumiem. Jaunās pilnvaras ļaus ātrāk reaģēt uz pārrobežu noziedzības pieaugumu un terorisma draudiem, piemēram, strauji izveidot specvienības. Tāpat tiks uzlabota informācijas apmaiņa starp ES dalībvalstīm, un nodrošināta teroristu tiešsaistes propagandas ātrāka dzēšana - piemēram, Eiropola interneta dokumentu nodaļa varēs pieprasīt sociālo tīklu uzturētājam, kā Facebook, izdzēst ISIS profilu.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/maijs_jaunumi/eiropols.html

• 27.05.2016. Eiropas Parlaments pieņem rezolūciju, aicinot Eiropas Komisiju veido uzdevumu grupu cīņai ar virtuālās valūtas (piemēram, “Bitcoin”) izmantošanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai un terorisma finansēšanai.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/maijs_jaunumi/nauda_virtuali.html

Jāmin, ka Latvijas eiroparlamentārietis Krišjānis Kariņš ir EP ziņotājs likumprojektam, ar kuru ES pastiprinās cīņu pret terorisma finansēšanu un nelikumīgi iegūtas naudas legalizāciju.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2380_lv.htm

• 06.07.2016. EP pieņem pirmos ES mēroga kiberdrošības noteikumus sabiedrības pamatpakalpojumu sniedzējiem. Proti, uzņēmumiem, kas sniedz pamatpakalpojumus, piemēram, enerģētikas, transporta, banku un veselības jomā, vai arī digitālos pakalpojumus, būs jāuzlabo spējas pretoties kiberuzbrukumiem. Fragmentāra kiberdrošības aizsardzība padara viegli ievainojamu un rada lielu drošības risku visai Eiropai, tādēļ turpmāk visās ES dalībvalstīs tiks izveidota vienlīdz augsta tīklu un informācijas sistēmu drošība, kā arī pastiprināta dalībvalstu sadarbība.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/julijs_jaunumi/kiberdrosibapakalpojumiem.html

• 06.07.2016. EP atbalsta plānu par ES ārējās robežas apsardzes sistēmas izveidi, apvienojot ES robežu aģentūras FRONTEX un dalībvalstu robežsardzes dienestu spēkus. Saskaņā ar šo plānu, dalībvalstis joprojām veiks ikdienas robežapsardzi, bet, pieaugot spiedienam uz ES ārējo robežu, tās varēs lūgt palīdzību Eiropas robežu un krasta apsardzei (ERKA), kas varēs strauji piesaistīt robežsargu brigādes nosūtīšanai uz attiecīgajām vietām. Regula par Eiropas robežu un krasta apsardzi nodrošinās augstāku ES ārējās robežas drošību un labāku pārvaldību.

EP ziņotājs par šo jautājumu bija Latvijas eiroparlamentārietis Artis Pabriks.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/julijs_jaunumi/euborderandcoastguard.html

• 13.07.2016. EP atbildīgā komiteja aicina precizēt licencēšanas noteikumus un drošības pasākumus. Proti, turpmāk ES dalībvalstīm būs jāievieš stingrāka “tukšo patronu” ieroču kontrole, lai nepieļautu to pārveidošanu par reāliem šaujamieročiem. EP atbildīgās komitejas deputātu prasītās izmaiņas nodrošinātu, ka jebkurš šaujamierocis, kas ir pārveidots tikai tukšo patronu izšaušanai, joprojām ir pakļauts ES šaujamieroču uzraudzības noteikumiem, tā novēršot juridiskās nepilnības, ko izgaismoja pērn Parīzē notikušie terorakti. Par šo balsojums visā EP vēl gaidāms, iespējams, vēl 2016.gadā.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/julijs_jaunumi/terorismaapkarosana.html

• 04.10.2016. EP deputāti stiprina ES eksporta aizliegumu “spīdzināšanas rīkiem”. Pārskatītos ES noteikumu mērķis ir novērst tirdzniecību ar precēm un pakalpojumiem, ko var izmantot spīdzināšanai vai nāvessoda izpildei. Sarunās ar ES dalībvalstīm par iepriekš sagatavotajiem noteikumu projektiem, EP iekļāva aizliegumu attiecībā uz tirdzniecību un tranzītu tādām iekārtām, ko var izmantot nežēlīgai, necilvēcīgai vai pazemojošai rīcībai pret trešo valstu iedzīvotājiem.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/oktobris_jaunumi/ep-deput-ti-stiprina-es-eksporta-aizliegumu-sp-dzin-sanas-r-kiem-.html

• 26.10.2016. Pārskatot ES Daudzgadu budžetu (MFF), EP prasa rezervi iespējamām krīzēm. EP deputāti norāda, ka MFF ir jāpadara elastīgāks, lai ātri stātos pretim tādiem izaicinājumiem kā migrācijas krīzei, terorismam un iekšējās drošības lietām, sarežģījumiem lauksaimniecības sektorā vai nemainīgi augstajam jauniešu bezdarbam. Daudzgadu finanšu plāna pārskatīšana, pēc deputātu domām, unikālā kārtā dod Eiropas Savienībai iespēju turēt savus solījumus.

http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2016_/oktobris_jaunumi/es-daudzgadu-bud-ets-eiroparlament-riesi-prasa-rezervi-iesp-jam-m-kr-z-m.html

EP strādā pie jaunām politikas iniciatīvām saistībā ar cīņu pret terorismu un ES iedzīvotāju drošības stiprināšanu. Piemēram, tuvākajā laikā Eiropas Parlamenta darba kārtībā gaidāmi šādi jautājumi:

• Gaidāmajā Novembra plenārsesijā (12.11.-24.11.) EP visticamāk izskatīs ziņojumu par Eiropas Drošības savienību (European Defence Union) - EP ziņotājs ir Igaunijas deputāts Urmas Paet (ALDE).

• EP Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja (LIBE) strādā pie iniciatīvas papildināt EURODAC datubāzi ar patvēruma meklētāju pirkstu nospiedumiem.

• Vēl šogad tiek gaidīts Eiropas Komisijas piedāvājums Šengenas Informācijas sistēmas (SIS) uzlabošanai, bet nākamā gada sākumā - Vīzu Informācijas sistēmas (VIS) reforma.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties