9. Septembris 2016 09:28
Jaunumi
Atklāj ESIL konferenci Rīgā; diena noslēgsies ar svinīgo pieņemšanu Rīgas pilī
No RJA arhīva

Ceturtdien, 8. septembrī, tika atklāta 12. Eiropas Starptautisko tiesību biedrības (European Society of International Law – ESIL) konference Rīgā, kas no 8. līdz 10. septembrim norisinās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

ESIL konferences atklāšanas ceremonijā uzrunas teica Rīgas Juridiskās augstskolas rektors Džordžs Ulrihs (George Ulrich), Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, ESIL prezidents Andre Nollkaempers (André Nollkaemper), Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere un Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Kā norādīja ESIL prezidents Andre Nollkaempers (André Nollkaemper), tad ESIL ir atvērta un demokrātiska sabiedrība, kuras mērķis ir aicināt diskutēt par starptautiskajām tiesībām visā Eiropā. Ar nožēlu jāatzīst, ka vairāki starptautisko tiesību studenti no Turcijas nevarēja piedalīties konferencē dažādu administratīvu vai politisku ierobežojumu dēļ.

Konferences atklāšanas diskusijā “Kā starptautiskās tiesības darbojas krīzes laikā” piedalījās Starptautiskās tiesas tiesnesis Džeimss Kraufords (James Crawford) un Tartu universitātes profesors Lauri Malkso (Lauri Malksoo), diskusiju vadīja Sv. Gallenas universitātes profesore Anne van Ākena (Anne van Aaken).

Lielu interesi izpelnījās žurnālista Paula Raudsepa saruna ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču par starptautisko tiesību nozīmi krīžu situācijās. Sarunas laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda: “Eiropas Savienības vājums ir noteiktu valstu grupu dažādās intereses. Tas ir liels darbs, lai vienotos par konkrētu politiku, lai gan kopīga izpratne bieži vien netiek panākta.”

Konferences dalībnieki pirmajā dienā piedalījās diskusiju paneļos par šādām tēmām: jaunās bruņoto konfliktu formas, cilvēktiesības un minoritāšu tiesību jautājumi krīžu apstākļos, mūsdienu ekonomikas un finanšu krīžu izaicinošie apstākļi, vai starptautiskās tiesības tieši ietekmē valsts imunitāti, kāda ir starptautisko tiesību loma 21.gadsimtā teritoriālo strīdu risināšanā.

ESIL konferences pirmās dienas noslēgumā visi konferences dalībnieki dosies uz Rīgas pili, kur viņus svinīgajā pieņemšanas ceremonijā uzņems Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

ESIL konferenci organizē Rīgas Juridiskā augstskola un Latvijas Republikas Satversmes tiesa ar Ārlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Eiropas Komisijas atbalstu. Konference pulcē vairāk nekā 420 dalībniekus no 43 valstīm. Šī gada konferences tēma ir “Kā starptautiskās tiesības darbojas krīzes laikā”. Papildu informācija un ESIL konference programma pieejama oficiālajā mājaslapā: http://esil.rgsl.lv/en/.

Izsakām pateicību starptautiskajam pasažieru pārvadājumu uzņēmumam Lux Express par sadarbību, nodrošinot ērtu un komfortablu ESIL dalībnieku pārvietošanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties