22. Augusts 2016 15:19
Jaunumi
Atklāj būtiskas nepilnības cietušu bērnu nopratināšanas jomā

Tiesībsarga veiktā situācijas izpēte par cietušu bērnu nopratināšanas procesu Latvijā atklāj vairākas problēmas, kas izraisa bērnu atkārtotu traumēšanu un neļauj iegūt kvalitatīvus pierādījumus noziegumu atklāšanai, vēstīts šodien tiesībsarga un nodibinājuma "Centrs Dardedze" rīkotajā preses konferencē.

Veicot Valsts policijas reģionālo pārvalžu aptauju un apmeklējumus klātienē, Tiesībsarga biroja eksperti konstatēja, ka pašreizējā situācija nenodrošina bērniem saudzīgu attieksmi. Nepilngadīgās personas tiek nopratinātas bērniem nepiemērotās telpās, nav vienotas, konsekventas, bērna labākajās interesēs balstītas sistēmas psihologa iesaistei, turklāt bērnu nopratināšanas gadījumu uzskaite ir nepilnīga.

"Atbilstoši mūsu valstij saistošajām Lanzarotes komitejas rekomendācijām pat glīti izremontēts policijas iecirkņa kabinets nav bērnam draudzīga vide. Svarīgākais ir radīt cietušam bērnam drošības sajūtu, bet iecirknī mēs viņam liekam justies kā noziedzniekam un vēl vairāk padziļinām negatīvo pārdzīvojumu. Turklāt pašlaik neviens likumdošanas akts nereglamentē, ar kādām metodēm bērnus vajadzētu nopratināt, lai gan ir pieejamas konkrētas vadlīnijas pētījumos balstītām, strukturētām pratināšanas tehnikām," uzsver "Centrs Dardedze" juriste Laura Ceļmale.

Īpaši saudzējami ir tie bērni, kas piedzīvojuši seksuālu izmantošanu, turklāt pēc Valsts policijas statistikas datiem tieši noziegumi pret tikumību un dzimumneaizskaramību ir izplatītākais pārkāpumu veids pret bērniem. Tā kā 90% seksuālās vardarbības gadījumu bērna liecība ir vienīgais pierādījums nozieguma atklāšanai un bērna pasargāšanai no varmākas, ir ļoti būtiski, lai bērns sniegtu savu liecību vienu reizi - tā vietā, lai vairākkārt pārstāstītu notikušo policistiem, mediķiem, psihologiem un sociālajiem darbiniekiem. Stāstot par notikušo atkārtoti, bērns no jauna tiek emocionāli traumēts, turklāt stāstījumu nesakritības gadījumā var rasties pamats bērna liecības apšaubīšanai.

Kā viens no risinājumiem situācijas uzlabošanai tika izklāstīta iecere izveidot "Bērna māju" - ambulatoru atbalsta centru seksuālās vardarbības upuriem. "Bērna māja" būtu vieta, kur bērna pratināšanu veic kvalificēts profesionālis un visi nepieciešamie speciālisti pieejami vienuviet. Ideja atbalstīta Noziedzības novēršanas padomes 22.jūnija sēdē, un arī šodien preses konferencē apņemšanos strādāt pie šāda centra izveides apstiprināja Tieslietu ministrijas Krimināltiesību departamenta direktore Indra Gratkovska, Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes lietu departamenta direktore Līga Āboliņa un Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

"Centrs Dardedze" ir nevalstiska organizācija, kuras mērķis ir pasargāt bērnus no vardarbības un nodrošināt tiešu palīdzību tiem bērniem, kas cietuši no seksuālas, fiziskas, emocionālas vardarbības vai novārtā pamešanas. "Centrs Dardedze" darbojas kopš 2001. gada. Pasākums īstenots projekta nr. JUST/2013/DAP/AG/5472 "Child Advocacy Centre - toward better protection of child victims/witnesses of violence in close relationships" ietvaros.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties