2. Augusts 2016 10:22
Jaunumi
Arodbiedrības paziņojums par tiesu darbinieku piketu
3

2016.gada 9.augustā plkst. 11:00 iepretim Ministru kabinetam tiks rīkots tiesu darbinieku pikets, lai pievērstu Ministru prezidenta un Ministru kabineta locekļu uzmanību tiesu darbinieku problēmām.

Tiesu sistēmā bez tiesnešiem strādā arī tiesnešu palīgi, tiesas sēžu sekretāri, tiesu kancelejas darbinieki, tiesu tulki, tiesu konsultanti, tiesu administratori un konsultatīvi analītiskais personāls. Šie cilvēki nodrošina sekmīgu tiesu darbību. Un tieši no tiesu darbinieku rīcības un profesionalitātes lielā mērā ir atkarīga lietu kvalitatīva un savlaicīga izskatīšana.

Katrs tiesu sistēmas darbinieks dod savu artavu tiesiskas valsts stiprināšanai.

Jau 2002.gada 19.decembrī izdotajā Ministru kabineta rīkojumā Nr.706 „Par Tiesnešu un tiesas darbinieku darba samaksas koncepciju” tika norādīts uz nepieciešamību paaugstināt tiesu sistēmas darbinieku atalgojumu, vienlaikus atzīstot, ka Latvijā ir izveidojusies situācija, kad tiesību aizsardzības iestādēs strādājošo darba samaksa ir neatbilstoša viņu veicamajiem pienākumiem un atbildībai par paveikto. Atzīts, ka sevišķi problemātiska situācija ir izveidojusies tiesu sistēmā strādājošajiem.

Līdz šai dienai būtiski nav nekas mainījies. Tiesu darbiniekiem ir apnicis klausīties solījumos. Tāpēc, lai mainītu tiesu darbinieku zemo atalgojumu, esam pieņēmuši lēmumu sākumā rīkot piketu, ja pikets nedos vēlamo rezultātu, tad - arī streiku. 

Attiecīgi 2016. gada 9. augustā plkst. 11:00 iepretim Ministru kabinetam rīkojam tiesu darbinieku piketu, lai pievēstu Ministru prezidenta un Ministru kabineta locekļu uzmanību tiesu darbinieku problēmām.

Pikets pieteikts uz 100 dalībniekiem.

Piketa laikā vēlamies personiski Ministru prezidentam Mārim Kučinskim iesniegt kolektīvo iesniegumu, kuru parakstījuši 753 darbinieki no 39 Latvijas tiesām.

Kolektīvajā iesniegumā mēs paužam satraukumu par atbildībai nesamērīgi zemu atalgojumu un lūdzam atbalstīt  Tieslietu ministrijas jaunās politikas iniciatīvu „Tiesu darbinieku mēnešalgu paaugstināšana”.

Minētās jaunās politikas iniciatīvas realizēšanai nepieciešamais finansējums 2017.gadā ir 4 157 036 eiro, 2018.gadā – 5 637 887, bet 2019.gadā – 10 097 521 eiro.

Ēriks Pūle,

Latvijas tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrības vadītājs

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
iblo
3. Augusts 2016 / 13:23
2
ATBILDĒT
Nesen izdevās tīmekļa dzīlēs uzdurties Āfrikas valstu materiāli labi nodrošināto juristu kongresa rezolūcijai, kurā tiesu efektivitātes nodrošināšanai ieteikts tiesu darbinieku amatos nodarbināt vienīgi topošos juristus un vienīgi sabiedriskā kārtā, t.i., bez atlīdzības.
Pamatojums:
1. atalgojums mazina tiesas darbinieka prestižu sabiedrībā
2. ienākumu gūšana tiesas darbinieka amatā nav ētiska
3. atalgojuma izmaksa tiesas darbiniekiem kropļo konkurenci
4. tiesu darbiniekam ar pustukšu vēderu acis mirdz ievērojami spožāk nekā paēdušam
5. tiesu darbinieks ar pustukšu vēderu ir iztapīgāks
Seskis > iblo
3. Augusts 2016 / 15:16
0
ATBILDĒT
Paldies, lakoniski un trāpīgi!
Pieļauju, ka Tiesu darbinieks var pārtikt no tiesiskuma ētera fluktuācijām, kas rada endorfīnu izdalīšanos apziņas krāteros, kā arī no mīlestības, kuras objekts ir Temīdas taisnīguma esence.
Seskis
2. Augusts 2016 / 17:36
1
ATBILDĒT
Valsts Kanceleja jau ir reaģējusi - izsludināts iepirkums ārpakalpojumam, - Ukrainas kazaki, kuri 9.augustā pinkainos zirdziņos ar nagaikām izdzenās dumpīgos tiesu darbiniekus.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties