14. Decembris 2015 09:24
Jaunumi
Notiks VDK izpētes zinātniskā konference “Totalitārisma sabiedrības kontrole un represijas: dokumentu izpēte un tās metodoloģija”

VDK zinātniskās izpētes komisijas starptautiskā konference norisināsies 15., 16. un 17.decembrī Liepājas daudzfunkcionālajā koncertzālē "Lielais Dzintars".

Konferenci 15.decembrī ievadīs profesora, Dr.sc.pol. Ivara Ījaba publiskā lekcija "Satversmes ievadā iekļautais „totalitārisms” un „komunistiskais režīms”: ideju vēsture un transformācija" Vites spīķerī, kurai sekos diskusija. Aicināti visi interesenti.

Igaunijas vēsturiskās atmiņas institūta pārstāvis Dr.hist. Mēlis Maripū referēs par Igaunijas pieredzi ar atslepenotajiem VDK dokumentiem, pazīstamais Krievijas vēsturnieks Dr.hist., Dr.habil.philol. Boriss Sokolovs ziņos par tematu „PSRS Valsts drošības komitejas Baltijā un Austrumeiropas totalitāro režīmu specdienestu arhīvu izpētes metodoloģiskie aspekti”. Konferencē uzstāsies Glāzgovas universitātes profesors Ph.D. Džefrijs Sveins, kā arī savu ziņojumu sniegs Lietuvas genocīda un pretošanās centra departamenta vadītājs Dr.hist. Arūnas Bubnis. Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas tiesnesis, doktorants, komisijas pieaicinātais eksperts Juris Stukāns informēs par sadarbības fakta ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju konstatēšanas tiesiskie un procesuālie aspekti, secinājumiem, kas veikti analizējot tiesu spriedumus un šo tiesu lietu materiālus. Par arhīva materiālos konstatēto ziņojumāSadarbība starp Latvijas PSR Valsts drošības komitejas un PSRS Reliģisko kultu lietu padomes pilnvaroto (1944–1954)” informēs Dr.phil. Solveiga Krūmiņa-Koņkova, par Latvijas PSR masu mediju cenzūru un “Glavļit” sadarbību ar VDK referēs Dr.sc.comm. Mārtiņš Kaprāns, par VDK darbību Komitejā kultūras sakariem ar tautiešiem ārzemēs ziņos Dr.philol. Eva Eglāja-Kristsone.

Konferencē kopā plānoti 33 trīsdesmit trīs pētnieku ziņojumi. Konferences rīcības komitejas vadītāja ir Dr.philol. Eva Eglāja-Kristsone, konferences redakcijas kolēģijā Dr.hist. Kārlis Kangeris, Dr.hist. Arūns Bubnis, Dr.hist. Mēlis Maripū, Dr.hist., Dr.habil.philol. Boriss Sokolovs un Dr iur. Kristīne Jarinovska.  

Konferences programma

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties