8. Decembris 2015 15:55
Jaunumi
Valdība strādā pie valsts drošības stiprināšanas un drošības apdraudējumu mazināšanas

Šodien, 8. decembrī valdība pieņēma Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas pārskatu Saeimai par Latvijas nacionālo drošību (pārskats), kur analizēta ārējās un iekšējās vides ietekme uz Latvijas nacionālo drošību, Latvijas vieta un loma starptautiskajā drošības sistēmā, kā arī identificēti atbildīgo institūciju veiktie pasākumi nacionālās drošības stiprināšanai.

Pārskata mērķis ir sniegt iedzīvotājiem vispārīgu ieskatu par atbildīgo institūciju un valdības darbu nacionālās drošības stiprināšanā, īstenojot nacionālās drošības plānošanas dokumentus, t.sk. Nacionālo drošības koncepciju un Valsts aizsardzības koncepciju. Nacionālās drošības likums (likums) nosaka drošības plānošanas un uzraudzības sistēmas kopējo ietvaru, un likuma 9. panta 2. punkts paredz Ministru prezidenta ikgadēja pārskata par nacionālo drošību izveidi. Pārskats sagatavots Pārresoru koordinācijas centram sadarbojoties ar ministrijām, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un Satversmes aizsardzības biroju, izmantojot to sniegto publiskojamo informāciju, kas nesatur ierobežotas pieejamības datus, par nacionālās drošības jautājumiem.

Pārskata struktūra sastāv no četrām galvenajām nodaļām: divās pirmajās izvērtēti starptautiskās ārējās vides radītie drošības riski un to ietekme uz nacionālo drošību, un veikts Latvijas vietas un lomas izvērtējums starptautiskajā drošības sistēmā, ņemot vērā Latvijas politiskās prioritātes dalībai tādās starptautiskajās organizācijās kā ANO, ES un NATO. Trešā un ceturtā nodaļa savukārt veltīta Latvijas ārējās un iekšējās drošības prioritāšu detalizētākam apskatam, identificējot būtiskākos veiktos pasākumus konkrētu drošības risku novēršanā, t.sk. nacionālās aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku spēju stiprināšanā, civilās aizsardzības jomā, sabiedrības saliedētības un integrācijas jomā, izglītības sistēmas darbības un mediju politikas jomā, būvniecības jomas regulējumā, informācijas tehnoloģiju drošības un kiberdrošības jomā u.c.

Šobrīd nav identificējami tieši nozīmīgi draudi Latvijas valstij un tās drošībai un labklājībai, taču gan iekšpolitiski, gan ārpolitiski pastāv dažādi drošības apdraudējumi, kuru savlaicīga identificēšana un novēršana ir svarīga nacionālās drošības un stabilitātes garantēšanai. Pārskatā ir aplūkoti tikai būtiskākie pašlaik identificējamie nacionālās drošības riski, taču, mainoties gan ārpolitiskajai, gan iekšpolitiskajai situācijai, nacionālās drošības dienas kārtībā var tikt aktualizēti arī citi jautājumi un politikas jomas.

Kopumā, izvērtējot visus nacionālās drošības pārskatā apskatītos drošības riskus, jāuzsver, ka atbildīgie dienesti un institūcijas aktīvi īsteno pasākumus un darbības, kas vērstas uz šo risku novēršanu un nacionālo interešu aizsardzību, garantējot sabiedrības drošību un stabilitāti, apzinoties, ka valsts aizsardzība un iekšējā drošība un stabilitāte ir arī Latvijas 2016.gada budžeta prioritātes.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties