9. Oktobris 2015 09:10
Jaunumi
Notiks starptautiska konference par naida noziegumiem un naida runu

22.oktobrī Latvijas Cilvēktiesību centrs organizē starptautisku konferenci “Daudzveidīgas pieejas naida noziegumu un naida runas ierobežošanā un novēršanā”.

Konflikts Austrumukrainā, uzbrukums Charlie Hebdo redakcijai Francijā, bēgļu krīze un migrācijas plūsmas Eiropā un ārpus tās robežām veicinājuši gan solidaritātes izpausmes, gan arī naidīgas reakcijas, t.sk. internetā un ārpus tā.

Konferencē ievadrunu par naida noziegumu attīstības tendencēm, naida noziegumu īpašo ietekmi uz cietušajiem un pieejām darbā ar likumpārkāpējiem, teiks viens no Eiropas vadošajiem pētniekiem Paul Iganski, Lankasteras universitātes profesors kriminoloģijas un krimināltiesību jautājumos.

Viena no konferences paneļdiskusijām būs veltīta tiesībsargājošu iestāžu un pilsoniskās sabiedrības sadarbības piemēriem (tādiem kā kopīgas kampaņas, apmācības, vadlīniju izstrāde, datu apmaiņa, krimināllietu analīze u.c.). Tajā piedalīsies Polijas Iekšlietu ministrijas, Horvātijas un Latvijas Policijas akadēmiju pārstāvji, kā arī NVO pārstāvji no Nīderlandes.

Naida kurināšanas kontekstā Latvijā līdz šim lielākā uzmanība pievērsta komentāriem valstī lielākajos interneta ziņu portālos. Vai/kā ir mainījusies interneta ziņu portāla politika pēc Eiropas Cilvēktiesību tiesas sprieduma lietā Delfi v Estonia, īpaši gadījumos, kad tiek atspoguļoti sabiedrībā jūtīgi jautājumi, piemēram, Ukrainas konflikts, Praids, bēgļu krīze? Par to pieredzē dalīsies Latvijas lielāko interneta ziņu portālu DELFI.LV un TVNET. LV pārstāvji.

2014.-2015.gadā strauji pieauga Facebook lietotāju skaits Latvijā, kas vienlaikus palielinājis  sūdzību skaitu par naidīgu saturu gan šajā, gan citos globālajos sociālajos tīklos. Lai informētu par attīstībām un standartiem Facebook politikā, konferencē uzstāsies Gabriella Cseh, Facebook sabiedrības politikas pārstāve Centrālajā un Austrumeiropā, savukārt Polijas NVO pārstāvis dalīsies pieredzē par sadarbību ar globālajiem sociālajiem tīkliem, gan veicot neonacistu, gan radikālu futbola fanu monitoringu.

Lūdzam pieteikties konferencei līdz š.g. 19. oktobrim, rakstot uz e-pastu: office@humanrights.org.lv vai telefoniski: 67039290. Sīkāka informācija par konferenci - Anhelita Kamenska (saturs) un Jekaterina Kirjuhina (organizatoriski jautājumi).

Konferences darba valodas: latviešu, angļu valoda, tiks nodrošināts tulkojums.

P.S. Latvijas Cilvēktiesību centrs šobrīd apkopo pieredzi par sūdzību par naida kurināšanu nosūtīšanu Facebook un Facebook reakciju uz to. Būsim pateicīgi, ja informēsiet par savu pieredzi (gan pozitīviem, gan negatīviem piemēriem), lai nākotnē veidotos efektīvāka sadarbība ar Facebook.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties