29. Jūlijs 2015 00:54
Jaunumi
ASV godina "Patvērums "Drošā māja"" juristi Gitu Miruškinu

ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs šā gada 27.jūlijā Valsts departamentā Vašingtonā atvēra 2015.gada ziņojumu „Par cilvēktirdzniecības novēršanu”. Svinīgā ceremonijā tika arī godināti šī gada Varoņa balvas ieguvēji, kuru vidū ir nevalstiskās organizācijas „Patvērums „Drošā māja”” juriste Gita Miruškina.

Juriste G.Miruškina ir to astoņu aktīvistu starpā, kas no visas pasaules izvēlēti balvai par pašaizliedzīgu darbu, piedaloties globālajā cīņā pret moderno verdzību. G.Miruškina ir veltījusi savu dzīvi, palīdzot cilvēktirdzniecības upuriem un veicinot izpratni par cilvēktirdzniecības juridiskajiem aspektiem Latvijā un ES. Viņa ir pirmā latviete, kam ASV Valsts sekretārs pasniedzis ziņojuma „Par cilvēktirdzniecības novēršanu” Varoņa balvu.

G.Miruškina ir veikusi lielu ieguldījumu Eiropas Savienības cīņā pret fiktīvajām laulībām starp ES pilsoņiem un trešo valstu pārstāvjiem. Šīs  laulības tiek slēgtas ar mērķi trešo valstu pilsoņiem saņemt sociālo palīdzību imigrantiem, taču šāda prakse bieži noved pie seksa un piespiedu darba cilvēktirdzniecības, jo īpaši attiecībā uz Austrumeiropas sievietēm.

Pēdējo sešu gadu laikā G.Miruškina kā biedrības "Patvērums "Drošā māja"" juriste ir sniegusi palīdzību vairāk nekā 150 cilvēktirdzniecības upuriem un pārstāvējusi tos gandrīz 30 tiesas procesos, ieskaitot Latvijā pirmo cilvēktirdzniecības prāvu – nozīmīgu juridisku procesu, kas joprojām nav noslēgusies.

Tāpat viņa darbojas arī kā viena no 24/7 Uzticības tālruņa - 28612120* - cilvēku tirdzniecības mazināšanai  operatorēm, kas ikdienā iedzīvotājiem sniedz konsultācijas par cilvēku tirdzniecības problemātikas jautājumiem.

Kā liecina statistika, šī gada sešu mēnešu laikā Uzticības tālruņa operatori snieguši jau 107 konsultācijas, savukārt pērn visa gada laikā sniegtas kopumā 220 konsultācijas par cilvēku tirdzniecību. Visbiežāk konsultācijas tiek sniegtas par fiktīvo laulību gadījumiem.

Lai izteiktu atzinību par biedrības "Patvērums "Drošā māja"" komandas darbu cilvēktirdzniecības mazināšanā un sveiktu G.Miruškinu ASV Valsts departamenta vārdā, šā gada 2.jūnijā savā pirmajā ārvalstu vizītē Latvijā organizāciju apmeklēja ASV ģenerālprokurore Loreta Linča (Loretta Lynch). Vairāk informācijas ŠEIT.

Kā noteikts Cilvēktirdzniecības upuru aizsardzības likumā, ASV Valsts departaments ikgadējā ziņojumā izvērtē visas pasaules valdību darbu, cīnoties ar šo modernās verdzības formu. Šīgada ziņojumā – 15. pēc kārtas – apskatīts 188 valstu un teritoriju, arī ASV, paveiktais darbs. Tāpat šogad aprit 15.gadadiena kopš Cilvēktirdzniecības upuru aizsardzības likuma pieņemšana

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties